Bekijk het origineel

Zwitserse banken publiceren lijst joodse rekeninghouders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zwitserse banken publiceren lijst joodse rekeninghouders

Advertentie bevat elf Nederlandse namen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM/ZURICH - De Zwitserse Bankiersvereniging heeft vandaag wereldwijd krantenadvertenties geplaatst met de namen van ruim 2000 rekeninghouders die sinds de Tweede Wereldoorlog nimmer geïnde tegoeden op Zwitserse bankrekeningen hebben uitstaan.

Het betreft de zogeheten slapende rekeningen van holocaustslachtoffers. Op de lijst staan de namen van elf Nederlandse rekeninghouders. De publicatie van de lijst is uniek gezien de lang gekoesterde traditie van het Zwitserse bankgeheim.

,Jvleld u zich alstublieft. Uw aanmelding wordt snel en serieus behandeld”. Bijna smekend vraagt de Zwitserse Bankiersvereniging in de advertentie of erfgenamen van slapende rekeningen contact willen opnemen met het accountantsbureau Ernst and Young. Ook zij die nadere informatie kunnen geven over nabestaanden, worden verzocht zich te melden. Ernst and Young zal voor de afwikkehng van de bankzaken kantoren opzetten in New York, Tel Aviv, Bazel, Boedapest en Sydney. Er is tevens een gratis informatienummer beschikbaar: 0800 - 022 68 56.

Een internationaal panel, en niet de Zwitserse banken zelf zoals in het verleden is gebeurd, zal snel over de aanvragen beslissen en daarbij soepel omgaan met het getoonde bewijsmateriaal, aldus een verklaring van de Zwitserse banken. De bankiersvereniging meldt dat vorderingen binnen een jaar moeten zijn afgehandeld. Al het geld uit de tijd van de holocaust waarvan de eigenaars / niet worden gevonden, zal worden gebruikt voor humanitaire en liefdadige doeleinden.

Nederlandse banken

De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars zouden het voorbeeld van de Zwitserse banken moeten volgen om namen van mensen met niet-geïnde tegoeden uit de Tweede Wereldoorlog te publiceren, vindt prof. mr. H. Ix)onstein, voorzitter van de Federatie Joods Nederland. Volgens hem moet een lijst met namen te produceren zijn van Nederlanders wier tegoeden nooit zijn opgeëist, gezien de gedetailleerde administratie die in het Nederlandse bankwezen gebruikelijk is. „Dat kan zowel voor wat de betreft de saldi van bankrekeningen in Nederland, de inhoud van bankkluisjes als voor verzekeringspolissen”, meent Loonstein.

In een reactie herhaalde de Nederlandse Vereniging van Banken vanmorgen haar standpunt dat „helderheid omtrent de particuliere tegoeden uit de Tweede Wereldooorlog zonder meer gewenst is”. Daarom is juist op verzoek van de banken en verzekeraars de commissie-Scholten, opgericht die recent met haar onderzoek naar de joodse tegoeden is begonnen. Gezien de stappen die banken en verzekeraars inmiddels hebben genomen, „mag worden verwacht dat zij uitvoering zullen geven aan maatregelen die naar aanleiding van van het onderzoek nodig mochten blijken”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

In de advertentie die vanmorgen in De Telegraaf verscheen, worden de volgende Nederianders of Nederlandse bedrijven genoemd: Heinrich Bemett, Kart J. Frankel uit Amsterdam, Arie en Ine de Jong uit Hoorn, H. M. L. Geraerts te Hapert, Felix Meyerhof te Amsterdam, Annie Nieuwkerk, Franz van Diepeningen uit Bloemendaal, dr. Emeste Menten uit Warmond, dr. J. Smith uit Rotterdam, alsmede de ondernemingen Maatschappij voor Industriële en Finance en de nv Nederlandsche Maatschappij Amsterdam, beide te Amsterdam.

„Te laat”

Vanuit de joodse gemeenschap wordt kritisch gereageerd op het besluit van de Zwitserse banken. „Ze komen te laat en met te weinig namen”, luidde vanmorgen de reactie van Avraham Burg, het hoofd van het Joods Agentschap in Israël.

Burg verweet de Zwitserse banken tot dusverre mensen blij te willen maken met een dode mus. Zij hebben veel te weinig ondernomen om de erfgenamen van de tegoeden op de slapende rekeningen op te sporen en zijn in een zeer laat stadium en pas na grote internationale druk in actie gekomen.

Zie verder pag. 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Zwitserse banken publiceren lijst joodse rekeninghouders

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken