Bekijk het origineel

Overleg met NAM loont

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg met NAM loont

Aardschokgedupeerden krijgen schadevergoeding

2 minuten leestijd

ROSWINKEL (ANP) - De verbazing was groot bij de Vereniging Gedupeerden Olie- en Gaswinning. Voorzitter W. Bijl uit Roswinkel kreeg twee weken geleden een telefoontje van K. Rozema van de Nederlandsche Aardolie Maatsdiappij (NAM). De maatschappij wilde graag eens komen praten over een handreiking aan de gedupeerden van de aardschok die een deel van Zuidoost-Drenthe op 19 februari teisterde.

Geen jarenlang juridisch getouwtrek, geen emotionele discussies over de schuldvraag, maar een snelle financiële oplossing voor de 206 schadeclaims die naar aanleiding van de aardschok bij de provincie Drenthe zijn ingediend. Hoeveel de NAM gaat betalen is nog niet bekend. Dit wordt per geval bepaald. Ook laat de maatschappij de schuld vraag nadrukkelijk in het midden.

Bijl, die aan de aardschok een wandscheur en een scheve buitenmuur overhield, kan daarmee leven. „Men wil gewoon van het gezeur af zijn, ze zien ook wel in dat jarenlange procedures het bedrijf eerder kwaad dan goed doen. De eerste, informele gesprekken die wij met het bedrijf voerden liepen niet meteen geolied. Nu overheerst bij ons echter tevredenheid. Onze vereniging heeft er zelfs nieuwe leden door gekregen”.

Eén mond

De voorzitter ziet de oprichting van de nu zestig leden tellende vereniging „en het feit dat de gedupeerden daardoor met één mond spreken” als een succesfactor voor de handreiking van de NAM.

Ook de steun van de gemeente Emmen was nuttig. „Door een actie van ambtenaar Mare Groenewegen en burgemeester Van der Velden zijn de eerste gesprekken tussen de NAM en ons in mei op gang gekomen. Ik denk dat de informele en vooral rationele gesprekken, waarbij ook de provincie en de plaatselijke belangenverenigingen aanwezig waren, uiteindelijk toch van groot belang zijn geweest”.

Claims

In augustus vindt het volgende overleg tussen de vereniging en de NAM plaats. „We blijven net zo lang praten tot alle claims naar tevredenheid zijn afgehandeld. Daarna is het wat ons betreft een kwestie van wachten op de volgende aardschok. Er zullen er ongetwijfeld meer volgen, waarna we opnieuw om de tafel gaan. We blijven de vinger aan de pols houden”, waarschuwt Bijl.

De aardschok van februari, die een kracht van 3,4 op de schaal van Richter had, was niet de eerste die de bewoners van Roswinkel en omgeving deed opschrikken. Sinds 1992 zijn er dertien door het KNMI geregistreerd. De meest recente was echter de krachtigste van de afgelopen tien jaar in Noord-Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Overleg met NAM loont

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken