Bekijk het origineel

Gevangenis stopt met opnemen gesprekken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevangenis stopt met opnemen gesprekken

Dreiging met kort geding van de baan

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De penitentiaire inrichting De Geniepoort in Alphen aan den Rijn stopt tijdelijk met het opnemen van telefoongesprekken die worden gevoerd door gedetineerden. In een brief aan advocatenkantoor Cleerdin en Hamer in Amsterdam laat de directie van de gevangenis dat weten.

Het advocatenkantoor heeft eerder, deze maand Justitie om opheldering gevraagd. Medewerkers hadden ontdekt dat De Geniepoort standaard alle uitgaande telefoontjes opnam. Uit de antwoorden van Justitie bleek dat niet alleen Alphen maar ook alle nieuwe gevangenissen over een afluistersysteem beschikken. Later werden de advocaten na een klacht in het gelijk gesteld door de commissie van toezicht van het huis van bewaring.

In brieven aan De Geniepoort en aan gevangenis De IJssel in Krimpen dreigde het advocatenkantoor vervolgens met een kort geding als niet werd gestopt met het opnemen van telefoontjes. Mede onder druk van het geding is De Geniepoort nu tijdelijk gestopt met opnemen.

Volgens mr. G. Hamer van het advocatenkantoor is er een einde gekomen aan een „onrechtmatige handelwijze, die in flagrante strijd is met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens”. Hij verwacht echter niet dat de zaak definitief uit de wereld is, omdat het huis van bewaring slechts tijdelijk wil stoppen. Het kort geding tegen de Alphense gevangenis is voorlopig wel van de baan. Dat geldt niet voor de zaak tegen de inrichting in Krimpen, die (nog) niet is gestopt met bandopnames.

Niet juist

Volgens plaatsvervangend algemeen directeur F. Schrama van De Geniepoort is het opnemen van gesprekken onderdeel van het veiligheidsbeleid. Hij vindt het evenwel niet juist dat ook de gesprekken die gedetineerden voeren met hun advocaten, op band worden vastgelegd.

Het opnemen gebeurt automatisch, waardoor geen onderscheid wordt gemaakt. Pas als dat wel mogelijk is, wordt het opnemen weer ter hand genomen. „Ik kan nu niet garanderden dat gesprekken met advocaten niet worden opgenomen”, zegt hij. „Ik heb begrepen dat het nog nooit is voorgekomen dat dergelijke gesprekken na opname ook zijn afgeluisterd”, voegt hij er aan toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Gevangenis stopt met opnemen gesprekken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken