Bekijk het origineel

Meloenen moeten bavianen lokken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meloenen moeten bavianen lokken

2 minuten leestijd

EMMEN (ANP) - De 143 mantelbavianen in het Noorder Dierenpark in Emmen zagen gisteren nog geen enkele reden om de begane grond op te zoeken. Tenminste niet om er te blijven, wel om even een stukje honingmeloen van de grond op te paldien.

De verzorgers proberen de dieren met fruit de bomen uit te lokken. Een stukje meloen kan de dapperste, de jonge en halfvolwassen dieren, en de haremleiders wel verleiden. Maar dat stukje fruit kan je ook wel veilig in een boom zittend verorberen, dus vlug met buit de boom weer in. In elk geval krijgen de dieren vocht binnen en de verzorgers hopen dat de „bangerikken” het water zo in de mond gaat lopen, dat ze ook naar beneden komen. Om er dan uiteindelijk te blijven.

De hele familie mantelbaviaan nam dinsdagochtend haar toevlucht tot de houvast biedende bomen. Weg van de grond moesten ze, net als op 16 juli 1994.

Door wie of wat de dieren verontrust zijn, weten de verzorgers niet. In juli 1994 bleven ze een week boven, zonder te slapen, te eten of te drinken. Daarna kwamen ze doodgemoedereerd uit de bomen en kabbelde het leven vrolijk voort op hun eilandje, tot dinsdag.

Dit keer is de situatie minder extreem, in 1994 kwam niet een van de apen tussentijds uit de boom. Toen heerste er bovendien een hittegolf, nu is het minder extreem weer.

Mantelbavianen kunnen toe met weinig drinken. Oorspronkelijk komen ze uit Afrika en met name uit Ethiopië en zijn er op gebouwd te kunnen (over)leven in een droge tot zeer droge omgeving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Meloenen moeten bavianen lokken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken