Bekijk het origineel

Onderste boven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderste boven

5 minuten leestijd

Zolen (I)

De goedgelovigheid van mensen Ujkt onbegrensd. Het sprekende bewijs daarvan was het Nederlandse weekblad dat van voor tot achter gevuld werd met gelogen verhalen in de trant van: Man heeft tong van halve meter. Het blad hield het jarenlang vol, dankzij de goedgelovigheid van het lezerspubliek.

Dat goedgelovige mensen ook bereid zijn onwaarschijnlijk diep in hun portemonnee te tasten, blijkt uit de ervaringen van Wolfgang Hund. Hij plaatst regelmatig advertenties in het Duitse blad Skeptiker waarin hij de gekste aanbiedingen doet. En tot zijn verbazing levert dat ook nog serieuze reacties op.

Net als in Nederland heeft het zwabberen en zweven bij onze oosterburen diep wortel geschoten. Esoterische boeken en blaadjes gaan de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank, of ze nu in een New Age-verpakking gehuld gaan dan wel in een hard occult jasje.

De een praat met bomen, de ander volgt een lachtherapie en een derde laat zich oppeppen met Tibetaanse klankschalen, maar allemaal zoeken ze contact met het bovennatuurlijke. Kennelijk verliezen mensen daarbij hun kritische zin.

Wolfgang Hund wil hun graag een spiegel voorhouden door in advertenties de draak te steken met de hocus pocus die in deze kringen populair is. Maar de uitwerking is soms totaal averechts.

Tot zijn verbazing nemen meer mensen dan hij ooit had kunnen denken de aanbiedingen serieus, vertelt hij in een interview met het blad Skeptiker. Het is het orgaan van de Duitse organisatie GWUP, die de taak op zich heeft genomen pseudo-wetenschappelijke onzin aan de kaak te stellen.

Zolen (II)

Wolfgang Hund bedacht bijvoorbeeld een advertentie waarin hij een autohoroscoop aanbiedt. Met de horoscoop is het mogelijk de beste en slechtste dagen voor de auto te bepalen. Zo kom je nooit met pech te staan. “Gemaakt van kostbare olifantenhuid - een blijvende herinnering, ook na de sloop!”

De horoscoop is volgens de advertentie te bestellen bij „gecertificeerd en gediplomeerd inspiratieleider en magisch energiedeskundige Wolfgang Dog” van het “Instituut voor holistische transformatiemetafysiek” in Hersbruck.

Ook nuttig zijn de speciale contactlenzen die afgestemd zijn op iemands afwijking in de iris. Zoals bekend kunnen iriscopen na een microscopische verkenning van de ogen feilloos vaststellen onder welke gebreken of aandoeningen een patiënt gebukt gaat. De speciale contactlenzen van het holistische instituut van Hund maken optimaal gebruik van de iristechniek.

De lenzen zijn zo ingekleurd dat ze het zon licht direct naar het zieke orgaan leiden, zodat het daar zijn geneeskrachtige werking kan doen.

Zolen (III)

Deze nepadvertenties worden alleen in Skeptiker afgedrukt en het lezerspubliek van dat blad doorziet de dubbele bodem doorgaans feilloos. Toch heeft Wolf in de loop der jaren al heel wat reacties ontvangen die hem in opperste verbazing achterlieten. Zelfs onder de lezers van het blad zijn er die de advertenties serieus nemen!

Zo had hij eens een advertentie in elkaar gedraaid waarin hij een reïncamatieverzekering introduceerde. 2als bekend denken veel aanhangers van de esoterische beweging dat ze na hun dood weer op aarde terugkeren, zij het in de persoon van een ander.

Wolf bood hun aan om terug te keren in de gedaante van een miljonair. Kosten: 10.000 mark.

Een lezer van Skeptiker vermenigvuldigde de advertentie en deponeerde de stapel in een esoterische boekhandel. Niet lang daarna belde een slager uit de Pfalz om te vragen op welke rekening hij de 10.000 mark kon storten. Wolf was bijna sprakeloos.

Wat hij ook meemaakte, was dat zijn vondsten door esoterische bladen werden overgenomen. Zo had hij eens „acupressuur-inlegzolen” in de aanbieding voor mensen die hun gewicht wilden terugbrengen. Wie de zolen gebruikte, zou automatisch de wijzer van de weegschaal terug zien lopen. Prompt vond hij de zolen terug in een advertentie in een esoterisch tijdschrift.

Zo worden goedgelovigen bij de neus genomen, zij het dat de zolen nog het minst rieken naar bedrog-i Wie maar veel, vaak en ver genoeg loopt, raakt zijnj overtoüige ponden met deze zolen in de schoenen in-j derdaad automatisch kwijt. Zonder de zolen trouwens! ook. I

Zwervers |

Een buitenlandse gast, afkomstig uit een ontwikke lingsland, verwonderde zich tijdens haar bezoek aai Amsterdam zeer over de aanwezigheid van zwervers. Hoe was het mogelijk dat een land dat ieder jaar honderden miljoenen weggeeft aan de Derde Wereld, lijdzaam toeziet hoe zijn onderdanen onder bruggen en in kartonnen dozen slapen, uit prullenbakken eten, ladderzat in parken liggen en bedelend de dag doorbrengen?

Zoiets valt inderdaad niet uit leggen. Want hoe vertel je dat deze zwervers recht hebben op een woning, huursubsidie, een sociale uitkering en gratis gezondheidszorg maar daarvan om uiteenlopende redener geen gebruik willen maken? En dat de overheid he vroeger tot haar taak rekende ongeregelde lieden it speciale tehuizen discipline bij te laten brengen maal dat zij ze tegenwoordig liever laat verpauperen?

De vrouw begreep er niets van en hoorde het antwoord hoofdschuddend aan. Gelukkig bestond toen df daklozenkrant nog niet en werd zij dus niet lastigge vallen door zwervers die hun leeswaar aan de mat proberen te brengen.

Intussen loopt dat blad zo goed, dat de zwervers in het centrum van de stad op vrijwel iedere hoek van de straat en voor de ingang van iedere grote winkel pas: santen aanklampen. Soms op zeer hinderlijke wijzi Wie daar wat van zegt, heeft het gedaan.

Dat ondervond onlangs de publicist Anton van Hooff, die publiekelijk zijn beklag had gedaan over de overlast van verkopers van daklozenkranten. In NRC van 15 juli deed hij verslag van de hoon die hem vervolgens ten deel viel. Het bontst maakte het weekblad van de Katholieke Universiteit Nijmegen het, door Van Hooff „een halfzachte dorpsidioot” te noemen, „die zich de pleepot inschamen en zichzelf doortrekken moest”.

Zijn conclusie na deze affaire is dat de zwerver tot nieuw taboe is verheven. Jarenlang was het niet toegestaan om een kwaad woord over Israël te zeggen, omdat de joden zo geleden hadden. „Daarna waren het de uitkeringstrekkers die zonder uitzondering te goeder trouw waren. Ook alle allochtonen werden jarenlang doodgeknuffeld. Nu blijkt het politiek niet-correct te klagen over overlast die daklozen bezorgen”. En ook dat is nauwelijks aan een buitenstaander uit te leggen.

J. van Klinken

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Onderste boven

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken