Bekijk het origineel

„Pol Pot veroordeeld tot levenlang cel”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Pol Pot veroordeeld tot levenlang cel”

Rode Khmer vonnist ex-leider

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - De Cambodjaanse Rode Khmer hebben hun voormalige leider. Pol Pot, tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Het clandestiene radiostation van de Rode Khmer heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

„Op de 25e juli kwamen duizenden mensen bijeen en hebben Pol Pot en zijn bende veroordeeld en gevonnist voor hun ernstige opstandige daden tegen het volk van de natie en de patriotten”, luidde het communiqué. Vervolgens werd gezegd dat de straf van Pol Pot en diens „genocidale kliek” levenslang is.

Een journalist van het in Hongkong uitgegeven tijdschrift Far Eastern Economie Review zegt Pol Pot in het Rode Khmer-bolwerk Anlong Veng, waar hij gevangen zit, te hebben gezien. De journalist, de Amerikaan Nate Thayer, keerde zaterdag uit Cambodja terug. Pol Pot is al sinds begin jaren ‘80 niet meer door buitenstaanders gezien en meer dan eens is sindsdien zijn overlijden gemeld. Het was niet direct duidelijk of de journalist Pol Pot ook heeft gesproken. Zijn verhaal zal op 7 augustus in het tijdschrift verschijnen, zo liet de uitgever van het blad weten.

In juni maakten de Rode Khmer bekend dat Pol Pot gevangen was genomen. De arrestatie volgde nadat een deel van Pol Pots resterende aanhang had besloten onderhandelingen met de regering te beginnen en Pol Pot zijn voormalige naaste medewerker Son Sen en diens gezin had laten ombrengen. De mededeling is kennelijk een poging van de Rode Khmer om afstand te nemen van hun bloedige verleden.

Zuiveringsactie

Na een pauze van zes maanden is het Cambodjaanse parlement gisteren weer voor het eerst bijeengekomen. Interimstaatsleider Chea Sim prees aan het begin van de zitting couppleger Hun Sen voor het verslaan van zowel de rebellen van de Rode Khmer als de strijdkrachten van de verdreven premier Norodom Ranariddh.

De coup van Hun Sen begin juli tegen zijn copremier Norodom Ranariddh van de Funcinpec-partij betitelde Chea Sim als een „noodzakelijke zuiveringsactie om een terroristische staatsgreep tegen de regering te voorkomen”. Chea Sim is lid van de voormalige communistische Volkspartij van Hun Sen. Het parlement, door Hun Sen bijeengeroepen, zal volgende week naar verwachting de minister van buitenlandse zaken Ung Huot kiezen als nieuwe eerste premier, en daarmee als opvolger van prins Norodom Ranariddh. Zo wordt de schijn opgehouden dat de coalitieregering die werd geïnstalleerd na de door de Verenigde Naties georganiseerde verkiezingen in 1993, wordt voortgezet.

Met de parlementszitting wil Hun Sen volgens waarnemers zijn coup achteraf een soort legaliteit verschaffen. Bij de eerste zitting waren achttien afgevaardigden afwezig die het land zijn uitgevlucht na de staatsgreep omdat ze voor hun leven vreesden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Pol Pot veroordeeld tot levenlang cel”

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken