Bekijk het origineel

Felle strijd ten noorden Afghaanse hoofdstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Felle strijd ten noorden Afghaanse hoofdstad

Taliban weerstaan aanvallen van oppositie

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - FeUe gevechten ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben gisteren opnieuw grote aantallen dorpelingen op de vlucht doen slaan. De fundamentalistische Taliban wisten evenwel hun posities te behouden en de aanvallen van hun tegenstanders, een bondgenootschap van verschillende etnische minderheden uit het noorden van het land, te weerstaan.

De oppositie behaalde vorige week verscheidene successen en drong door tot dicht bij de hoofdstad. De opmars lijkt echter tot staan te zijn gekomen bij Shakardara, een dorp op zo’n 8 kilometer ten noorden van Kabul. Ook bij Maidan Shahr, 65 kilometer ten zuidwesten van Kabul, en in de Tagab-vallei, 25 kilometer ten oosten, wordt hevig gevochten.

In Kabul zelf is het de afgelopen drie dagen betrekkelijk rustig geweest. Af en toe komt het luchtafweergeschut in actie en is er het geluid te horen van beschietingen in de verte, maar de strijd speelt zich af op versj;heidene kilometers van de stad. Journalisten die proberen de verschillende frontlijnen te bereiken, worden op ongeveer 10 kilometer daarvan tegengehouden.

Veiligheid

De minister van binnenlandse zaken van de Taliban, Khairullah Khairkha, waarschuwde gisteren Amnesty International dat de veiligheid van de medewerkers van de mensenrechtenorganisatie niet gegarandeerd kan worden in de gebieden waar de Taliban het voor het zeggen hebben, als Amnesty doorgaat met zijn „ongegronde propaganda” tegen de Taliban. Amnesty maakte in het weekeinde bekend dat de afgelopen dagen in Kabul zo’n 2000 mensen waren opgepakt die behoren tot etnische minderheden. Volgens Khairkha zijn het er slechts enkele honderden en gaat het om betaalde agenten van verzetsleider Ahmed Shah Massood. Khairkha ontkende dat de Taliban, die overwegend behoren tot de zuidelijke Pashtun, etnische minderheden als de Tadzjieken en de Oezbeken discrimineren. Hij benadrukte dat de beweging zich louter laat inspireren door de islam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Felle strijd ten noorden Afghaanse hoofdstad

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken