Bekijk het origineel

Plan voor ontmoeting Mowlam met Sinn Fein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Plan voor ontmoeting Mowlam met Sinn Fein

Eerste gesprek op topniveau in twintig jaar

2 minuten leestijd

BELFAST (AFP) - Mo Mowlam, de Britse minister voor Noord-Ierland, heeft binnenkort een ontmoeting met vertegenwoordigers van Sinn Fein, de politieke arm van het Ierse Republikeinse Ler (IRA). Het zal de eerste keer in twintig jaar tijd zijn dat een lid van de Britse regerii aan één tafel zit met vertegenwoordigers van Sinn Fein. De katholieke partij streeft naar a&cheiding van Noord-Ierland van het Verenigd Koninkrijk en aansluiting bij de Ierse Republiek.

Een woordvoerder van de socialistische bewindsvrouw zei gisteravond dat nog een datum voor de ontmoeting moet worden vastgesteld. De conservatieve Britse regeringen hebben gesprekken op zo’n hoog niveau altijd van de hand gewezen, ook nadat de IRA in oktober 1994 een bestand hqd afgekondigd. Sinds 20 juli dit jaar is een nieuw staakt-het-vuren van kracht. Intussen heeft het Britse leger gisteren zijn begeleiding van politiesurveillances in bepaalde delen van de Noordlerse hoofdstad Belfast stopgezet. In de hele provincie zullen ook de wegversperringen worden geruimd. Dat maakte minister van Noord-Ierse Zaken Mo Mowlam bekend.

De maatregelen volgen op het nieuwe bestand van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), dat acht dagen tevoren was ingegaan.

Op 15 september starten onderhandelingen over de toekomst van Noord-Ierland. Daarvoor hebben de Britse en de Ierse regering alle partijen van katholieken en protestanten uitgenodigd die het geweld hebben afgezworen. Een splintergroep van de IRA, het Irish National Liberation Army (INLA), zei gisteren echter geen bestand in acht te nemen en niet tot een dialoog bereid te zijn zolang er nog Britse troepen in Noord-Ierland zijn gestationeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Plan voor ontmoeting Mowlam met Sinn Fein

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken