Bekijk het origineel

Rabbijn verdedigt Russische godsdienstwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rabbijn verdedigt Russische godsdienstwet

2 minuten leestijd

MOSKOU (AFP) - De Russische opperrabijn Adolf Chaїevitch heeft gisteren de omstreden godsdienstwet verdedigd waar president Jeltsin vorige week zijn veto over had uitgesproken. Het wetsvoorstel is „het best mogelijke, ook al is het verre van volmaakt’, zei Chaїevitch tegen het Russische persbureau Interfax.

Volgens de Moskouse opperrabbijn staat de wet niet vijandig tegenover de traditionele wereldgodsdiensten, waaronder het rooms-kathoUcisme.’ De door Jeltsin afgewezen wetstekst kwalificeert de Orthodoxie als „onvervreemdbaar deel van de historische, geestelijke en culturele erfenis van Rusland". Ook respecteert de wet de islam, het boeddhisme, het jodendom en andere religies die al vijftien jaar of langer in Rusland voorkomen. Zij krijgen volledige rechten.

Dat geldt niet voor de Rooms Katholieke Kerk, het protestantisme en diverse sekten. De Russisch-Orthodoxe Kerk, een warm voorstander van het wetsvoorstel, ziet de wet als steun in de rug bij haar strijd tegen buitenlandse kerken en sekten die orthodoxe ‘zieltjes proberen te winnen’.

Paus Johannes Paulus II, de Amerikaanse Senaat en mensenrechtengroepen hebben de wet openlijk als discriminerend veroordeeld. Maar volgens de opperrabbijn werpt de wet juist een juridische dam op tegen de wildgroei van sekten en religieuze groepen in Rusland. Sinds de val van het communisme wordt het land overspoeld door deze groeperingen.

Jeltsin stuurde het wetsvoorstel vorige week terug naar het parlement met voorstellen om de tekst te verbeteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rabbijn verdedigt Russische godsdienstwet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken