Bekijk het origineel

De preekstoelen van Louis Meijer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De preekstoelen van Louis Meijer

Klankborden en collectezakken, offerblokken en doopvonten

5 minuten leestijd

VEENENDAAL - Preekstoelen en klankborden, collectezakken en psalmborden, katheders en offerblokken, biezen-matstoelen, doopvonten en avondmaalsserviezen. Louis Meijer, kerkmeubelspecialist in Veenendaal, maakt ze met uiterste precisie. Klassiek en modern, met een voorkeur voor het moderne. „We moeten met de tijd mee. En dan daarbij: We leven in een moderne tijd. Of niet dan?"

Zijn werkplaats/atelier ligt op een wonderschone plek, aan het Benedeneind, in het buitengebied van Veenendaal. Aan het watertje de Grift, vrijwel tussen de koeien. Over enkele maanden slaat de slopershamer de hele boel plat. De strook agrarische grond heeft het loodje moeten leggen voor de Oostelijke Rondweg, die bruut geplaveid gaat worden tussen de Cuneraweg en de A12. „Dan zijn de koeien weg. En dan is het met de rust gedaan. Ze verwachten hier 30.000 auto’s per dag. Van de Gelderse Vallei blijft niets over. Het wordt er niet mooier op in Nederland". Uitziend over het brede boerenland: „Hier ligt een stuk van m’n leven".

DE KERK ALS KLANT

SERIE OVER BEDRIJVEN DIE DE KERK ALS BROODHEER HEBBEN

Meijer weet nog niet zeker waar zijn nieuwe werkplaats terecht zal komen. Het wordt in elk geval een nieuwe hal. Kolossale groeineigingen heeft hij niet, maar iets meer personeel, is welkom, en meer demonstratieruimte ook, want wat hij nu te tonen heeft, zit allemaal onder het stof „Het moet een modern bedrijf gaan worden. Verder weten we niet wat de toekomst ons zal brengen".

Paleis Soestdijk

Binnen jankt de computergestuurde zaagmachine. Een juweeltje, vindt Meijer (47). Als 16-jarige knaap had hij al meubelmaker willen worden. Timmeren en metselen was hem op de lts te ruig. Hij wilde wat mooiers maken. Op de meubelmakersschool in Wageningen leerde hij het vak. Sinds tien jaar mag hij zich kerkmeubelspecialist noemen. Ook maakt hij op particulier verzoek toogkasten, buffetkasten en boekenkasten in alle soorten en maten. „Maatwerk. Op meubelgebied is alles mooi om te maken. Maar een kerkmeubel is toch het mooiste. Dat heeft iets geheel eigens. Je eigen geloofsopvattingen spelen daarbij ook best een rol".

„Je kunt jezelf en je creatieve opvattingen helemaal in dit vak kwijt. Of je nu handmatig iets maakt of machinaal, het eindproduct is altijd iets moois. Vorig jaar hebben we een avondmaalsser vies mogen leveren aan paleis Soestdijk".,

Klankborden

Louis Meijer is vooral gespecialiseerd in liturgische centra. Voor kleine kerkgebouwen kan hij ook de banken leveren, voor grotere kerken heeft hij te weinig capaciteit. Een preekstoel beschouwt Meijer als een groot werk. „Een moeilijk werk ook. Altijd weer een uitdaging. En dan zo’n klankbord: Hoe hang je dat op, aan een paar stangen. Een hele klus, altijd weer. Zo’n ding weegt al gauw 200 kilo. Met dubbele katrollen hijsen we de boel omhoog. Soms gebruiken we daar ook de pk’s van de auto wel voor".

Dat was bijvoorbeeld het geval bij het klankbord in de Grote Kerk van Heusden. „We rolden zo’n honderd meter touw de deur uit, bonden dat aan de trekhaak, en dan maar heel voorzichtig gasgeven".

Een klankbord heeft altijd een functie, ook met een microfoon op de kansel en met speakers aan de kerkmuur. „De uitstraling van een klankbord is nog steeds functioneel".

Materiaal

Klassiek kerkmeubilair wordt in de meeste gevallen gemaakt van massief Europees eiken uit Zuid-Frankrijk. Hebben de afnemers een voorkeur voor een modem kerkinterieur, dan wordt het al gauw essen, wit beuken, wenge of maple.

Psalmborden heeft Meijer geleverd voor de Hillegondakerk in Rotterdam/Hillegersberg. Verder leverde hij aan de hervormde kerk van Broek op Langedijk, de SoW-gemeenten van Hoofddorp, Geleen en Bussum, en een preekstoel aan de hervormde gemeente van Overberg. CoUectezakken werden verscheept naar Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Zuid-Afrika. Een compleet liturgisch centrum ging naar Benidorm in Spanje.

Ook een kerkmeubelspecialist moet met de tijd mee. „Mij is al gevraagd om een digitaal psalmbord. Er zijn kerkenraden die met de elektronische wereld mee willen, die vanuit de consistorie het psalmbord willen kunnen bedienen. Ik ben daar nu een oplossing voor aan het zoeken. Het wordt natuurlijk wel een kostbare liefhebberij, maar het moet wel kunnen, vind ik".

Druk

Louis Meijer is een druk baasje. Zijn vrouw behartigt de zaken met betrekking tot avondmaalsserviezen, collectezakken en offerblokken. Ook verzorgt zij de administratie. „Als je vrouw niet achter je staat, kun je het in dit vak wel vergeten. Wij moeten het met onze handen verdienen en zijn dus altijd druk. Zes dagen in de week. Je leeft voor dit vak, denk ik. Maar op zondag doen we niks; dat is ook voor ons de rustdag".

Louis Meijer werkt zo’n zeventig, tachtig, misschien wel negentig uur per week. „Maar we doen het graag".

Dit is het vijfde deel in de serie “De kerk als klant". Volgende week dinsdag deel 6: “Houtworm, boktor en zwammen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

De preekstoelen van Louis Meijer

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken