Bekijk het origineel

Brussel stelt strenge eisen aan BA en AA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brussel stelt strenge eisen aan BA en AA

2 minuten leestijd

BRIJSSEL - De Europese Commissie vraagt de luchtvaartmaatschappijen British Airways (BA) en American Airiine(AA) 350 landingsrechten (slots) in te leveren zonderfinanciëlecompensatie. Dit is een van de hardste voonraarden voor de geplande samenweiidng van beide maatschappijen, die goed zijn voor 60 procent van het transadantisdie luchtverkeer.

Het is ditmaal niet, zoals bij de fusie tussen Boeing en McDonnell Douglas, een kwestie van Brussel tegenover Washington, maar het is ditmaaJ Brussel tegenover Londen. De Britse overheid verdedigt de belangen van de (geprivatiseerde) maatschappij British Airways. Maar in Brussel en Washington vreest men voor een te dominante positie van de nieuwe combinatie in het luchtverkeer tussen Europa en NoordAmerika. Op dertien Atlantische routes zou de nieuwe combinatie een volledig monopolie hebben. Binnen de Commissie wordt de samenwerking tussen BA en AA behandeld door de commissarissen Van Miert (Mededinging) en ïCinnock (Transport). De Belg Van Miert neemt hierbij een

veel hardere houding aan dan de Brit ïCinnock. Terwijl van de kant van het directoraat-generaal mededinging cijfers genoemd worden over het aantal landingsrechten dat geschrapt of geruild moet worden, wordt van de kant van het directoraat-generaal transport alleen gezegd „dat er wordt gezocht naar mogelijke oplossingen”. De Commissie heeft haar voorstellen naar beide luchtvaartmaatschappijen gestuurd, die nu de maand augustus kunnen gebruiken om tegenvoorstellen te formuleren. De eindbesUssing van Brussel wordt niet voor oktober verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Brussel stelt strenge eisen aan BA en AA

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken