Bekijk het origineel

Fujimori belooft betere tijden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fujimori belooft betere tijden

President spreekt bevolking toe

2 minuten leestijd

LIMA (AP) - De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft gisteren tijdens een televisietoespraak maatregelen tegen de armoede aaiekondigd, maar niets gezegd over de vele schandalen die zijn regering de afgelopen weken emst in verlenheid hebben gebracht

„Dg komende twaalf maanden zullen beslissend zijn voor het aanpakken van Peru’s sociale problemen", aldus de president óp de nationale feestdag van het land. „Alle maatregelen hebben tot doel banen te creëren en de armoede te bestrijden". Peru vierde maandag de 176e verjaardag van de onafhankelijkheid van Spanje. Bovendien was het de 59e verjaardag van Fujimori zelf.

De president beloofde ambtenaren een salarisverhoging van 15 procent, die op 1 augustus van kracht wordt. Ook gaan enkele belastingen omlaag en komt er een fonds voor gepensioneerden en ambtenaren, waarin 1,2 miljard dollar wordt gestort. Maar de kritiek van de oppositie bleef onbeantwoord.

Onthulling

Fujimori heeft het totaal verbruid bij de Peruaanse bevolking, waarvan het overgrote deel weinig merkt van de economische vooruitgang waar hun president het steeds over heeft. De laatste crisis brak uit op 13 juli, toen de autoriteiten een joodse eigenaar van een televisiestation dat zich kritisch over de regering had uitgelaten, zijn Peruaanse staatsburgerschap ontnamen.

Het televisiekanaal had bovendien onthuld dat de telefoons van 197 prominente politici, zakenlui en journalisten door de geheime dienst waren afgeluisterd. In vele steden gingen duizenden Peruanen de straat op om tegen de regering te demonstreren. De populariteit van Fujimori bereikte het laagste punt in zijn zevenjarige bewind. De president werd bovendien geconfronteerd met het vertrek van enkele prominente ministers, zoals de populaire Francisco Tudela van buitenlandse zaken, die Fujimori de rug toekeerde.

Het tijdschrift Caretas beweerde donderdag tot overmaat van ramp dat er documenten zijn ontdekt waarin staat dat Fujimori, zoon van Japanse immigranten, in Japan is geboren en dat de papieren later zijn vervalst om de indruk te wekken dat hij in Peru is geboren. De grondwet eist dat de president in Peru ter wereld is gekomen. Op al deze netelige kwesties weigerde Fujimori in zijn toespraak in te gaan, tot ongenoegen van de oppositionele parlementariër Jorge Avendano.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Fujimori belooft betere tijden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken