Bekijk het origineel

Kerkleider rechtvaardigt arrestatie evangelist

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerkleider rechtvaardigt arrestatie evangelist

Officiële kerk China staat achter overheidsingrijpen

4 minuten leestijd

TAIPEI - „Christenen van over de hele wereld moeten zich niet voor de gek laten houden door de oneerlijke aanval van de Drie-Zelfkerkleider Han Wenzao op de gevangen genomen rondreizende evangelist Xu Yongze". Dat vindt dr. Jonathan Chao van de China Ministries International (CMI), een organisatie die zich bezighoudt met de godsdienstige ontwikkelingen in communistisch China.

Wenzao is het hoofd van de Chinese Drie-Zelf-Vaderlandsiievende Beweging en beschuldigt de evangelist ervan ketterse leringen te verspreiden en rechtvaardigt daarmee de arrestatie van Xu. Deze evangelist leert de wederkomst van Christus en het laatste oordeel. Dat is volgens Wenzao, de hoogste christelijke ‘geestelijke’ in China, een ketterij.

Op 16 mei van dit jaar arresteerde de Chinese politie de 56-jarige rondreizende evangelist. Hij zou volgens een Hongkongse krant ter dood veroordeeld zijn. Na vragen van buitenlandse zakenlieden bleek dat de terdoodveroordeling ten onrechte had plaatsgehad. In een andere provincie zit hij sindsdien op een onbekende plaats gevangen.

Xu heeft geen christelijke achtergrond. Hij kwam tot verandering voor de culturele revolutie (1966-1976) en preekt sindsdien. Sinds 1968 is hij vooral actief in de provincie Henan. Sinds 1979 gaf Xu leiding aan een grote groep jonge evangeUsten en er ontstonden veel met elkaar verbonden huisgemeenten. Onder zijn verantwoordelijkheid heeft ook de opleiding van evangelisten op verborgen locaties in het land plaats.

Op 23 juni verspreidde het officiële Pekingse persbureau China News Agency een verklaring van Han Wenzao, de president van de Chinese Raad van Kerken. Wenzao beschuldigt de gevangen huisgemeentenleider van ketterij. Ook de groep waaraan hij leiding geeft zou ketters van aard zijn. Xu zou eisen dat tijdens gebed, eredienst en andere ontmoetingen gemeenteleden luidkeels huilen. Een andere ketterij, aldus het persbericht van de Chinese Raad van Kerken, is dat Xu leert „dat de wereld ten einde loopt en dat rampen ons zullen overkomen. Hij brengt mensen in verwarring, houdt onwettige bijeenkomsten en is er de oorzaak van dat mensen hun werk verzuimen. Bovendien bedreigen zijn leringen anderen", aldus het persbericht.

Wettig

christenvervolging

Han Wenzao verklaart verder dat Xu geen echte christen is. Hij zegt dat de arrestatie volledig overeenkomstig de Chinese wet is. De Chinese leidsman trekt onder andere een vergelijking met de Waco-groep (die massaal zelfmoord pleegde, red.) in de Verenigde Staten. Wenzao verklaart letterlijk; „Als een christen in een ander land een misdaad begaat, is het wettig hem te veroorde-len. Gebeurt hetzelfde in China, dan noemt men het opeens christenvervolging".

Dr. Jonathan Chao van CMI noemt het opmerkelijk dat nu niet de Chinese politie maar een kerkleider de gevangen evangelist beschuldigt. „Kennelijk wil de Chinese Communistische Partij nu dat niet zijzelf maar een kerkleider de beschuldigende vinger uitsteekt".

Dr. Chao spreekt zijn verwondering uit over het feit dat Han Wenzao theologische kanttekeningen plaats bij het optreden van de evangelist. „Het hoofd van de Drie-Zelf-Beweging is niet eens een bevestigd predikant. Hij deed ruim dertig jaren politiek werk voor de DrieZelf-Kerk en is volgens ingewijden een vooraanstaand lid van de Communistisch Partij". Han, ontving wel een eredoctoraat van het Amerikaanse Concordia Theological Seminary.

Laster

Verder weerspreekt dr. Chao enkele beschuldigingen aan het adres van Xu Yongze. „Valse beschuldigingen", aldus dr. Cao, die erkent dat Xu inderdaad de wederkomst van Christus leert. „Maar dat is nu juist volgens Gods Woord en daarom niet ketters. Xu legt vooral nadruk op de redding door het kruis. Daarom is de beschuldiging van Han Wenzao pure laster".

Chao vermoedt dat de beschuldigingen van de Raad van Kerken vooral bedoeld zijn om buitenlandse christenen de wind uit de zeilen te nemen bij hun kritiek op de arrestatie. De arrestatie paste trouwens in de ‘antimisdaadcampagne’ die vooral de niet-geregistreerde huisgemeenten trof. Daarbij kregen de geregistreerde en met de staat samenwerkende Drie-Zelf-kerken opdracht alle niet-geregistreerde gemeenten op te sporen, evenals hun voorgangers.

Evangelist Xu is vermoedelijk door geregistreerde voorgangers aangegeven en daarna gearresteerd. Dr. Chao meldt dat veel huisgemeenten zich in kleinere cellen opsplitsten. Het is niet bekend waar Xu gevangen wordt gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kerkleider rechtvaardigt arrestatie evangelist

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken