Bekijk het origineel

Hindoe-organisatie wil erkenning van Pronk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hindoe-organisatie wil erkenning van Pronk

Kort geding tegen minister ingediend

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Hindoe Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking heeft een kort geding aangespannen tegen minister Pronk. De organisatie wil alsnog als medefinancieringsorganisatie (mfo) worden erkend.

Secretaris A. Kartaram van de stichting Karmavadische Sanatam Dharm Mahasabha, waartoe de hulporganisatie behoort, eist een gelijkwaardige behandehng van hindoes door de minister. De huidige vier mfo’s komen voort uit de oude zuilen: rooms-katholiek (Bilance), protestants (ICCO), humanistisch (Hivos) en algemeen (Novib). Zij krijgen van Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks een half miljard gulden voor hun projecten.

Volgens Kartaram moet de overheid het hindoeïsme als nieuwe zuil erkennen. Zijn stichting zou tachtig organisaties overkoepelen die alle de karmafilosofie aanhangen.

De eigen ontwikkelingsorganisatie voert sinds 1992 een aantal kleinschalige projecten uit in India en Suriname. De organisatie heeft recht op een deel van de medefinancieringspot, meent Kartaram.

Minister Pronk van ontwikkelingsamenwerking wees het verzoek om erkenning in november vorig jaar af. Ook nu voelt hij er nog steeds niets voor om de Hindoe Organisatie als mfo te erkennen, aldus een woordvoerder gisteren. De minister wacht het kort geding, dat in september dient, af voordat hij nieuwe stappen onderneemt.

Eisen

Volgens het departement voldoet de organisatie niet aan de eisen die aan mfo’s worden gesteld. Zo betwijfelt Pronk of de hindoe-organisatie een professionele overkoepelende hulporganisatie is, met een grote achterban en een internationaal netwerk. Ook zou de organisatie een te gering deel van de hindoes in Nederland vertegenwoordigen.

Eerder gaf Pronk de organisatie het advies eerst een band op te bouwen met zijn departement, door bijvoorbeeld projectvoorstellen voor financiering aan het ministerie voor te leggen. Bovendien hebben veel hindoes via de hindoe-moslimorganisatie Himos al een stem in de mfo’s. Het Himos werkt samen met Bilance.

Sanatan Dharm is de orthodoxe stroming, waartoe de meerderheid van de 80.000 hindoes in Nederland behoort. Bij de Vereniging van samenwerkende Sanatan Dharm-organisaties zijn drie overkoepelende instellingen aangesloten: Sanatan Mahasabha Nederland, Sanatan Hindoe Parishad Nederland en Shri Sanatan Dharma Mahasabha Nederland.

De stichting Karmavadische Sanatam Dharm Mahasabha staat wegens principiële meningsverschillen los van de vereniging. Vanwege het verwanende naamsgebruik overweegt de vereniging een kort geding tegen de stichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hindoe-organisatie wil erkenning van Pronk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken