Bekijk het origineel

Van Mierlo (D66) toch kandidaat voor Kamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Mierlo (D66) toch kandidaat voor Kamer

Sorgdrager wil niet op blauwe zetel

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De huidige politieke leider van D66, H. A. F. M. O. van Mierlo, op dit moment minister van buitenlandse zaken en vice-premier, stelt zich toch kandidaat voor de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de groslijst die D66 gisteren presenteerde.

Van Mierlo heeft lang geaarzeld of hij zich nog wel kandidaat zou stellen. Het lijsttrekkerschap heeft hij inmiddels overgedaan aan minister Borst van volksgezondheid. De volgorde op de gisteren bekend geworden groslijst bepalen de D66-leden via een schriftelijk referendum.

Op de groslijst staan ook de staatssecretarissen Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) en Tommei (Volkshuisvesting).

Op de lijst komen niet de namen voorvan de bewindslieden Wijers (Economische Zaken), Sorgdrager (Justitie) en Nuis (Cultuur). Van Wijers en Sorgdrager is bekend dat zij absoluut geen plaats in de blauwe zetels van de Kamer appreciëren. Nuis wil zich gaan toeleggen op het schrijven van boeken met “politieke fictie” als thema.

Alle ‘leden van de huidige D66-fractie in de Kamer hebben zich weer beschikbaar gesteld, op mevrouw Versnel na. Zij ambieert een vervolgcarrière in de bestuurlijke sector. De kandidaatlijsttrekker Borst is van de Democraten de belangrijkste kandidaat voor het ministerschap. Ook Van Mierlo wil graag verder gaan als minister van buitenlandse zaken.

Nieuwkomers

De huidige fractievoorzitter Wolffensperger schijnt zijn zinnen erop gezet te hebben in het volgende kabinet minister van justitie te worden. Hij wordt in elk geval geen fractievoorzitter meer. Voor die functie zijn de huidige kamerleden De Graaf of Van Boxtel in de race.

Op de groslijst staan naast zittende politici 83 nieuwkomers. Onder hen de oud-voorzitters Hesseling en Pieters van de Jonge Democraten, de milleudeskundige Ruis en voormalig PPR-hd Van Hulten. Deze schrijft voor D66 het verkiezingsprogramma. Van Hulten was staatssecretaris van verkeer en waterstaat in het kabinet-Den Üyl (19731977). Ook enkele lokale pohtici hebben hun naam op de groslijst laten zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Van Mierlo (D66) toch kandidaat voor Kamer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken