Bekijk het origineel

Jeltsin spreekt met Aleksej II over wet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin spreekt met Aleksej II over wet

1 minuut leestijd

MOSKOU (AFP) - De Russische president Jeltsin zal binnenkort een ontmoeting hebben met de Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II. Het gesprek zal vooral gaan over de omstreden godsdienstwet, die door Jeltsin is afgewezen en door Aleksej II is verdedigd.

Volgens bronnen binnen het Kremlin staat de ontmoeting voor begin augustus op de agenda. Beide leiders zullen mogelijk streven naar een compromis. Jeltsin sprak vorige week zijn veto uit over de godsdienstwet, die aanvankelijk massaal door de Eerste en Tweede Kamer was aangenomen.

Volgens de president is de huidige tekst van het wetsvoorstel in strijd met de mensenrechten en de grondwettelijke garantie van gelijkheid voor alle godsdiensten. Het parlement moet zich opnieuw over de tekst buigen.

Na Jeltsins afwijzing waarschuwde Aleksej II voor toenemende spanningen tussen de regering en een groot deel van de bevolking. Het veto „zal de ontwikkeling van onze samenleving in de richting van vrede en eendracht ernstig bemoeilijken”, aldus het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De afgewezen wet noemt de Orthodoxie, de islam, het boeddhisme en het jodendom „traditionele godsdiensten”. Zij krijgen volledige rechten. Dat geldt niet voor de Rooms-Katholieke Kerk, protestantse groepen en sekten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Jeltsin spreekt met Aleksej II over wet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken