Bekijk het origineel

Nederland wil van Britse schandlijst af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland wil van Britse schandlijst af

2 minuten leestijd

LONDEN - De Nederlandse ambassade in Londen heeft protest aangetekend dat zij op de schandlijst is geplaatst van buitenlandse vertegenwoordigingen, waarvan medewerkers of hun familieleden zich zwaar tegen de Britse wet liebben misdragen. Die schandlijst is iets nieuws en is door de regering-Blair ingesteld om meer openheid te verschaffen.

Het uitgangspunt van het Britse ministerie van buitenlandse zaken is dat een crimineel delict moet zijn gepleegd waarvoor minimaal zes maanden gevangenisstraf zou zijn gevorderd indien het tot een rechtszaak zou zijn gekomen. Omdat het echter om officiële buitenlandse vertegenwooordigers gaat, voor wie veelal diplomatieke onschendbaar heid geldt, verdwijnen dergelijke zaken ongestraft in de doofpot. Hetzelfde geldt voor hun familieleden.

Op deze eerste lijst staan 34 over treders.

Nigeria en Zimbabwe voeren het klassement der schande aan met elk drie diplomaten of hun gezinsleden. Zes gevallen waren ernstig genoeg om de betrokken diplomaten van hun post te ontheffen. Twee diplomaten van Honduras en Nigeria bleken bij fraude te zijn betrokken; twee vertegenwoordigers uit Zimbabwe en Uganda werden wegens openlijke geweldpleging naar huis teruggestuurd. In zestien gevallen ging het om dronken rijden.

Nederland -met Italië het enige West-Europese land- is volgens een woordvoerder van de ambassade in Londen per vergissing pp de lijst gezet. De persoon in kwestie, geen diplomaat maar een medewerker, is echter officieel van alle blaam gezui verd en er worden geen verdere stappen overwogen. Op de aard van het misdrijf wilde de ambassade niet ingaan. „Het is uiterst pijnlijk wanneer je land op een dergelijke manier wordt genoemd”, aldus de woordvoerder. „We hebben dan ook ons beklag gedaan bij de diplomatieke politie, die inmiddels heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt. Maar ja, toen was die lijst al openbaar gemaakt”.

De ongeveer 17.000 buitenlandse diplomaten in Groot-Brittannië worden scherp in de gaten gehouden.

Als een van hen of een van hun gezinsleden zich misdraagt, wordt dat aan de ambassadeur van het betrokken land dooigegeven. Als de persoon in herhaling vervalt, verzoekt het ministerie van buitenlandse zaken de ambassadeur hem of haar over te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nederland wil van Britse schandlijst af

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken