Bekijk het origineel

Bonn gaat door met belastinghervorming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bonn gaat door met belastinghervorming

Regering gaat weer praten met oppositie

2 minuten leestijd

BONN (KRF/RTR/AFP/DPA) - De regering van Duitsland zet haar plannen voor ingrypende belastinghervorming toch door. Het kabinet zal hiervoor in september opnieuw via een parlementaire bemiddelingcommissie met de oppositie in overleg treden om tot een akkoord te komen.

De Duitse minister van financiën, Waigel, kondigde de nieuwe poging gisteren aan, amper acht uur nadat het overleg tussen de regeringspartijen CDU/CSU en FDP en de oppositiepartijen SPD en Groenen in de parlementaire bemiddelingscommissie definitief was vastgelopen. Het besluit toch verder te gaan met de omvangrijke belastingwijzigingen viel na het overleg van Waigel met bondskanselier Kohl en Schlaeube, de CDU-fractievoorzitter in de Bondsdag.

De plannen van de christen-democraten en hberalen stuiten op verzet bij de sociaal-democraten, omdat voor de voorziene lastenverlichting van 30 miljard mark geen afdoende financiering zou bestaan. De regering wil met haar voorstellen Duitsland aantrekkelijker maken als vestigingsland voor ondernemingen. Steeds meer Duitse bedrijven brengen hun productie over naar het buitenland, omdat ze daar goedkoper kunnen werken. Mede door die ontwikkeling worstelt het land met ruim vier miljoen werklozen. Nu de hervormingsplannen zijn gestrand, wordt ge vreesd dat de uittocht van banen zich zal voortzetten.

Met de tweede poging om de plannen doorgevoerd te krijgen, lijkt de campagne voor de verkiezingen volgend jaar september goed te zijn ontstoken. Beide kampen gaven elkaar de afgelopen dagen al de schuld van mislukken. Het CDU denkt politieke winst te kunnen behalen nu de SPD wel erg veel voorstellen heeft afgewezen, ook nadat de grootste regeringspartij concessies heeft gedaan. De SPD hoopt echter succes te kunnen boeken, aangezien CDU/CSU en FDP toch als de verantwoordelijken voor het gevoerde beleid en de daaruit voortkomende gevolgen worden gezien.

Bedrijfsleven

De regering voelt zich gesterkt om toch door te gaan, na reacties uit het Duitse bedrijfsleven. „Duitsland dreigt te degraderen naar de tweede divisie”, vreest Hans-Peter Stihl, voorzitter van de DIHT, de Duitse kamers van koophandel en fabrieken. Hij is bang dat de concurrentiepositie van zijn land verder verzwakt nu de Verenigde Staten deze week wel tot omvangrijke belastingverlagingen zijn gekomen.

Bestuursvoorzitter Manfred Schneider van het chemieconcern Bayer riep op tot een constructieve samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten . Die samenwerking hoeft niet overeen te komen met partijpohtieke idealen, maar wel met staatspolitieke doelstellingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bonn gaat door met belastinghervorming

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken