Bekijk het origineel

GPV niet langer voor verlagen minimumloon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

GPV niet langer voor verlagen minimumloon

Concept-verkiezingsprogram land in

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het GPV pleit niet langer voor veriaging van het niinimimilo(Hi met ongeveer 15 procent als voorwaarde voor het sdieppen van nieuwe arbeidsplaatsea De party ziet nu meer in een garantie van de oveilieid dat werknemers in ons arbeidsbestel voldoende loon ontvangen om in htm onderiioud te voorzien.

Dat blijkt uit de gisteren verschenen notitie “Voorbereiding verkiezingsprogramma 1998-2002”. Deze notitie wordt in de komende maanden in de plaatselijke afdelingen van de partij besproken. Het is de bedoehng dat daaruit in het najaar een nieuw verkiezingsprogram ontstaat, waarmee het GPV de campagne in kan voor de kamerverkiezingen van 6 mei volgend jaar.

Uit de notitie blijkt dat het GPV nu kiest voor concretisering van het bijbelse principe dat de arbeider zijn loon waard is. Daarom moet dat loon van een dusdanig niveau zijn „dat geen aanvullende uitkering nodig is”. Met dit uitgangspunt laat het GPV het pleidooi los uit het verkiezingprogramma 19941998 voor verlaging van het minimumloon met 15 procent, onder toekenning van een toeslag aan alleenverdieners in een gezm.

De opstellers van de notitie lijken hiermee tegemoet te komen aan de kritiek die in de afgelopen jaren in de partij is geleverd op het ontbreken van het sociale gezicht van het GPV, zeker als de sociaal-economische paragraaf van het partijprogram wordt vergeleken met die van de RPF. De notitie bepleit geen algehele verhoging van de bijstandsuitkeringen. Maar er moeten gerichte maatregelen komen voor mensen die langdurig op een minimumuitkering zijn aangewezen, want juist die groepen dreigen „door de bodem van het bestaan te zakken”.

Ruimte

De notitie besteedt ook aandacht aan „christelijke politiek in een ontkerstende rechtstaat”. Daarin streven de opstellers van de notitie enerzijds naar normering van de overheid aan Gods geboden en anderzijds naar actieve bevordering van de vrijheden van burgers. Daarom moet een christelijke overheid ruimte bieden aan burgers „die hun leven willen inrichten op een wijze, die botst met het christelijk geloof”. Daarom zal de overheid de zondag als rustdag erkennen, maar tegelijk kunnen belijders van andere godsdiensten aanspraak doen gelden „op vrije tijd als dat nodig is om aan hun religieuze verplichtingen te voldoen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

GPV niet langer voor verlagen minimumloon

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken