Bekijk het origineel

Klassieke huizen in een nieuw vakantiepark

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Klassieke huizen in een nieuw vakantiepark

Fries stadje krijgt bijpassende bebouwing in de weilanden langs het IJsselmeer

5 minuten leestijd

Hindeloopen is „wunderbar am IJsselmeer gelegen”, meldt de “Touristenzeitung” van het Friese ministadje. Even noordelijker wordt bij Workum een Romantisch villapark neergezet, waarvan overigens nog niet vaststaat of de Duitsers of de Nederlanders er de overhand zullen hebben.

Als er ergens in Nederland een watervlakte te zien is, komen al gauw de auto’s met witte nummerborden voorbij. Eigenaar G. J. Mondeel van camping It Soal constateert overigens dat steeds meer Nederlanders naar de Friese kust treldcen. Dat is maar goed ook, want het aantal Duitsers dat Nederland aandoet, nam vorig jaar met 10 procent af. Mondeel wijst op de neergang van de Duitse economie als oorzaak, terwijl ook een rol kan spelen dat de voormalige Duitse Democratische Republiek sinds de hereniging nieuwe vakantiemogelijkheden biedt.

Op Mondeels camping, pal aan het IJsselmeer, lopen Nederlanders en Duitsers broederlijk dooreen. Nogal wat Duitsers komen uit het Ruhrgebiet en hebben regelmatig zes uur rijden, drie heen en drie terug, over voor een weekendje Workum.

Op het weiland tussen het 27,hectare grote kampeergebied en het Workumse bedrijventerrein draven glanzend bruine paarden rond. En er staat een huis. De modelwoning laat zien dat villapark It Soal anders wordt dan de doorsnee verzameling vakantiehuisjes.

De modelwoning, die er voorlopig nog moederziel alleen staat, werd in juni geopend door burgemeester G. de Vries-Hommes van Nijefurd. De boot die ze met een kraan in de vijver voor het huis tilde, kreeg haar naam: Greet. Boot, aanlegsteiger en modelwoning laten zien hoe villa park It Soal binnen een paar jaar moet worden: waar nu de paarden draven, varen dan de eigenaars van de huizen het park binnen om pal voor hun ‘optrekje’ af te meren.

Sfeer

Villapark It Soal (de naam betekent: de vaart of vaargeul) gaat tachtig huizen tellen. Als de 32 vrijstaande woningen klaar zijn, worden de 32 geschakelde gebouwd en langs de rand zijn zestien sail-inwoningen gepland.

De sfeer van de vrijstaande modelwoning wordt door de eigenaar aan geduid als traditioneel, sfeervol en romantisch. Daarmee past het park bij de oude stadjes in de omgeving, terwijl het verschilt van de lange series vakantiewoningen die strak en modem zijn vormgegeven en al te weinig van elkaar verschillen, of ze nu aan de Waddenzee of in ZeeuwsVlaanderen staan.

De huizen van It Soal, waarvan het grootste ruimte zal bieden aan acht personen, krijgen een terras, een veranda, een halve boog in de gevelbetimmering, dakkapelletjes en desgewenst een serre. Het balkon achter de halve boog biedt een ruim uitzicht over het water of over de Workumer Waard.

Om een romantische uitstraling te krijgen worden degelijke materialen gebruikt, terwijl kunststof buiten de deur gehouden wordt. Bij „traditioneel, sfeervol en romantisch” behoort ook de keuze van een warme steenkleur voor de buitenmuur van de benedenverdieping en vurenhout voor de bovenste helft. De niet-dragende binnenwanden worden opgetrokken in kalkzandsteen.

De huizen worden stevig geïsoleerd, onder meer door het aanbrengen van dubbele beglazing. Omdat belangstellenden commentaar leverden op de te verwachten stroomkosten, is inmiddels besloten toch aardgasverwarming aan te leggen.

Dijkdoorbraak

’s Avonds staat het huis niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in de schijnwerpers. In september start de verkoop van de woningen en als de eerste serie de deur uit is (voor zo’n 350.000 gulden per stuk, inclusief 500 tot 625 vierkante meter grond), kan de bouw van start.

Tussen de huizen wordt 75.000 kubieke meter grond weggegraven. Daarna wordt de dijk doorgestoken, zodat het villapark via een vaart een open verbinding met het IJsselmeer krijgt, zonder door sluizen en bruggen te worden lastiggevallen. De waterlopen in het park worden zo’n twee meter diep, genoeg om grote jachten te kunnen ontvangen. En als de schuit echt niet naar binnen kan, is de jachthaven pal naast de deur.

Kippenhok

Eigenaar Mondeel kocht de grond voor het park samen met de camping en de jachthaven in 1995 van de gemeente. Voordien beheerde hij 23 jaar een camping in Vledder. Die is inmiddels verkocht, maar Mondeels zoon bleef er beheerder. De familie bezit daarnaast een camping en een bungalowpark in Elburg, terwijl een villapark in Paaslo in aanbouw is.

Mondeels vader is inmiddels tachtig, maar liet vorig jaar in Hellendoom nog een nieuw park bouwen. De bakermat van het bedrijf ligt overigens in Nijverdal: Mondeel senior maakte er zijn kippenhokken schoon, timmerde aparte verblijven voor jongens en meisjes, legde er stro in - en de eerste vakantievilla’s waren klaar...

Bij de aankoop van het Workumse recreatiegebied werd de bouw van nieuwe vakantiewoningen door de gemeente als voorwaarde gesteld. Al vanaf 1974 waren de weilanden naast de jachthaven daarvoor bestemd, maar het plan was nooit uitgevoerd. Inmiddels worden dergelijke projecten langs de IJsselmeerkust niet meer toegestaan, maar oudere plannen mogen nog wel worden uitgevoerd.

Het villapark is 365 dagen per jaar open. Eigenaars kunnen de huizen het hele jaar of een deel ervan verhuren of die verhuur uitbesteden aan de parkeigenaar. Permanent wonen is niet toegestaan, maar 365 dagen per jaar in het gebied recreëren mag wel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Klassieke huizen in een nieuw vakantiepark

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken