Bekijk het origineel

Twijfel over daders aanslag in Jeruzalem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Twijfel over daders aanslag in Jeruzalem

Harnas mogelijk niet verantwoordelijk

3 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/DPA/ AFP) - De Israëlische veiligheidsdiensten tasten nog in het duister over de vraag wie verantwoordelijk is voor de aanslag op de matkt in Jeruzalem. Het staat nog niet vast dat de islamitisdie beweging Hamas de dubbele bomaanslag heeft uitgevoerd.

Aanvankelijk verklaarde de politie dat de daders, die zelf ook bij de explosies zijn omgekonien, twee Hamas-leden uit de omgeving van Hebron zijn. Maar gisteren heeft de politie deze verklaring na een DNA-onderzoek ingetrokken.

Er is ook verwarring ontstaan over een verklaring waarin de militaire tak van Hamas, Ezzedine al-Kassam, woensdag de verantwoordelijkheid voor de actie heeft opgeëist. De groep dreigde in de verklaring met nieuwe aanslagen als Israël niet alle Palestijnse gevangenen zou vrijlaten.

Een Hamas-leider uit de Gazastrook ontkent echter dat de organisatie achter de aanslag zit. In een gisteren uitgegeven verklaring rept Hamas met geen woord over betrokkenheid bij de aanslag. De beweging prijst de daders van de aanslag, die zij een „realistische en vruchtbare optie in de strijd tegen de bezetters„ noemt. Het was echter niet de bedoeling het vredesproces te saboteren, aldus Hamas. „Dergelijke beweringen zijn alleen maar bedoeld om de massa te misleiden„.

Samenwerking

Opmerkelijk genoeg ontkent ook premier Netanjahoe enig verband tussen terroristische acties en het vredesproces. „Terreur is een gegeven, onafhankelijk van welke politiek dan ook„, zei hij tegenover het dagblad Maariv. „Als er al enige invloed van uitgaat, dan heeft die amper effect gehad op het vredesproces„.

Netanjahoe had na de aanslag nog gedreigd het vredesproces op te schorten als de Palestijnse president Arafat geen maatregelen nam tegen het terrorisme.

Ondanks de opgelopen spanningen op het politieke vlak, werken de Israëlische en de Palestijnse veiligheidsdiensten „op verscheidene manieren„ samen. „Het is belangrijk dat de Palestijnse Autoriteit doet wat zij kan om het terrorisme uit de Palestijnse gebieden te bestrijden„, aldus de Israëlische legerleider Sjahak.

Na een ontmoeting tussen officieren van de twee kampen heeft Israël de blokkade van de Palestijnse gebieden, die na de aanslag was ingesteld, ietwat versoepeld. Zo mogen ambulances en medisch personeel bij spoedgevallen het Arabische Oost-Jeruzalem binnengaan.

Bezoek Ross

De Israëhsche veiligheidstroepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 51 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever aangehouden. Onder de arrestanten zijn leiders van Hamas en de Islamitische Jihad, een andere fundamentalistische beweging. De Palestijnse politie heeft in de autonome gebieden ook enkele leden van deze groepen opgepakt, maar die zijn na korte tijd weer vrijgelaten.

De Palestijnse minister van informatie, Jasser Abed Rabbo, zei dat de Palestijnse Autoriteit -het bestuur over de Palestijns gebieden- deed wat ze kon om aanslagen te voorkomen. Abed Rabbo zei dat Jsraëlische strafmaatregelen alleen maar oUe op het vuur zouden zijn. De Palestijnse bewindsman noemde Netanjahoes antwoord op de aanslag „onverantwoordelijk„. „Zijn doel is de Palestijnse Autoriteit te verzwakken. En daarna wil hij dat de Palestijnen strenge maatregelen nemen tegen het Palestijnse volk„, aldus Abed Rabbo.

De Amerikaanse bemiddelaar voor het vredesproces. Dennis Ross, gaat naar Israël zodra de rouwperiode is beëindigd, zo heeft president Chnton laten weten. Minister Madeleine Albright van buitenlandse zaken overweegt ook naar het gebied te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Twijfel over daders aanslag in Jeruzalem

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken