Bekijk het origineel

Geen nieuwe breuken meer in Oder-dijken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen nieuwe breuken meer in Oder-dijken

Peil daalt; gevaar niet geweken

4 minuten leestijd

POTSDAM (DPA) - Het waterpeil aan de Oder daalt langzaam maar gestaag. Voor het eerst in bijna drie weken werden vandaag geen nieuwe breuken in de zwaar beproefde dijken geconstateerd. Maar het water oefent nog altijd een enorme druk uit op de doorweekte dijken, die het elk moment kunnen bleven. Met name in de Oderbrudi, een laagvlakte van zeventien bij vijftig kilometer, is het gevaar ni altijd groot

Het grootste probleem is dat het waterpeil te langzaam daalt, waardoor de druk nog zeker een week zal aanhouden. Pas een daling van ongeveer 15 a 20 centimeter per dag biedt in enkele dagen tijd enige verlichting, aldus een woordvoerder van de deelstaatregering Brandenburg. Volgens deskundigen moet het water anderhalve meter dalen voordat het gevaar wijkt.

Het werk aan een nooddijk in het zuiden van de Oderbrach moest gisteren worden gestaakt. De vrees bestaat dat er bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Ondertussen wordt op verscheidene manieren geld bijeengebracht. Zo brengen de Duitse posterijen speciale postzegels van 2 mark uit, waarvan negentig pfennig bestemd is voor hulp aan het rampgebied. Inwoners uit de getroffen gebieden mogen deze maand gratis met de trein in Brandenburg en Berlijn reizen.

Gemengde gevoelens

Gisteren werd nog een nieuwe breuk ontdekt in de dijk bij Hohenwutzen, in het noordelijke puntje van Oderbruch, waar de situatie tot nu toe het kritiekst is geweest. De breuk is 30 meter lag, twee meter diep en vijf centimeter breed. De dijk werd gisteren versterkt met zandzakken die per helikopter werden aangevoerd.

Na dagen van regenachtig weer scheen de zon gisteren weer en steeg temperatuur naar zomerse waarden. Volgens de weerberichten blijft het de komende dagen nog droog.

Een uitzending op de Duitse televisie, in samenwerking met de krant Bild, om geld bijeen te brengen voor de slachtoffers van de watersnood bracht gisteravond 4,325 miljoen mark (ongeveer 4,8 miljoen gulden) op. Aan de uitzending op de publieke zdnder ARD werkten talrijke artiesten, politici en sportlieden mee.

Ook de Amerikaanse popster Michael Jackson is de inwoners aan de Oder te hulp geschoten. Hij heeft 50.000 mark toegezegd voor de „volledig verwoeste” kleuterschool in Ratzdorf. De inwoners hebben met gemengde gevoelens op het aanbod gereageerd, aangezien de kleuterschool al in 1983 werd opgedoekt.

Nederlandse hulpverleners hebben het water in het gebied rond de Poolse stad Wroclaw zover weg kunnen pompen, dat de waterzuiveringsinstallatie weer werkt. Dit is belangrijk omdat in Wroclaw onlangs de eerste gevallen van dysenterie en tetanus werden gemeld. De Nederlandse pompen hebben in dat gebied ruim 70 hectare redelijk droog gekregen. Dit zei Koert van Elp van Rijkswaterstaat zaterdag tegen het ANP.

Vrijdagavond kwam de eerste groep Nederlandse monteurs en technici terug uit Polen en Tsjechië. Zij waren uitgezonden door het ministerie van verkeer en waterstaat en hielpen bij het droogleggen van de getroffen gebieden in Midden-Europa. Deze week vertrekt een nieuwe groep Nederlandse technici en monteurs. Op dit moment zijn er namens Rijkswaterstaat nog elf mensen in Polen, onder wie Van Elp, en drie in Tsjechië.

De technici hebben onder zeer moeilijke omstandigheden moeten werken. Op veel plaatsen bleek onvoldoende materieel voorhanden om snel hulp te kunnen bieden. „J!)e spullen ter plaatse krijgen was ook een groot probleem. Militaire voertuigen kunnen ver komen maar er is ook een grens voor het leger, bij een waterhoogte van 1,30 meter bijvoorbeeld”, aldus een van de technici.

Bijzonder eigenwijs

Zij hadden de grootste moeite met het opstellen van de pompen, waarbij zij met de hijskranen vaak in 80 tot 90 centimeter hoog water stonden te werken, meldt Van Elp. Veel improviseren derhalve, aldus machinist Henk Endewald van het Waterschap Meer en Wouda. „Het heeft drie dagen geduurd voordat we de eerste pomp aan de praat hadden”.

De samenwerking met de Polen ging ook niet altijd van een leien dakje, zo blijkt uit zijn woorden. „Die mensen zijn bijzonder eigenwijs en weten alles beter. Maar wij waren net zo eigenwijs. Tel dat op bij het taalprobleem, dan weet je hoe moeilijk het was om te communiceren. Met handen en voeten moesten we ons verstaanbaar maken. Als we een kraan nodig hadden, dan duurde dat meer dan een halve dag voordat die arriveerde. Voor wie nog naar Polen moet heb ik wel een advies: neem veel goed humeur mee en een grote zak geduld”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geen nieuwe breuken meer in Oder-dijken

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken