Bekijk het origineel

„Hun Sen had contact met Rode Khmer”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Hun Sen had contact met Rode Khmer”

Mogelijk oud-strijders bij troepen premier

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft zijn staatsgreep tegen copremier Norodom Ranariddh verdedigd met het argument dat Ranariddh bezig was een geheime deal te sluiten met de Rode Khmer. Uit vraaggesprekken met Cambodjaanse ftmctonarissen komt echter naar voren dat Hun Sen zelf bij gesprekken met de Rode Khmer betrokken is geweest.

Hun Sens beschuldiging heeft de internationale steun voor Ranariddh effectief ondermijnd. Zo noemde de Amerikaanse regering Ranariddhs „flirt met de Rode Khmer” een „zeer ernstige fout”. Voor Hun- Sens bewering dat Ranariddh met behulp van de Rode Khmer bezig was een geheim leger op poten te zetten, is echter geen bewijs boven water gekomen.

De Rode Khmer, die tussen 1975 en 1979 een moorddadig bewind uitoefende in Cambodja, is inmiddels gereduceerd tot enkele duizenden strijders in het oerwoud die de leiders van het eerste uur trouw zijn gebleven. Maar de term wordt ook gebruikt voor facties en individuen die sinds vorig jaar naar de regering zijn overgelopen. De meesten kozen de kant van Hun Sen en dat geldt in alle gevallen waar hele militaire eenheden van de Rode Khmer in het Cambodjaanse leger werden opgenomen.

Actievoerders voor mensenrechten geloven dat er onder de voormalige Rode Khmers die zich onder Hun Sens vleugels hebben genesteld, een of twee bestuurders zijn van de beruchte Tuol Sleng-gevangenis, waar de Rode Khmers tijdens hun schrikbewind duizenden mensen hebben gemarteld alvorens hen te doden. Er is geen enkele poging ondernomen om deze mensen aan te houden.

De schrik dat de Rode Khmer het weer voor het zeggen krijgt, zit bij de Cambodjanen zo diep, dat niemand het waagt zich met het oude regime te identificeren. Zelfs de guerrillastrijders in Anlong Veng lijken zich dat te reaUseren, getuige het showproces dat zij vorige maand hebben gevoerd tegen Pol Pot, vanaf het begin de hoogste leider van de Rode Khrnef.

Toegegeven

Ranariddh heeft toegegeven dat hij contact heeft, gezoclt met de Rode Khmer-leiders in Anlong Veng, met het doel vredesbesprekingen op gang te brengen. Hun Sens regering heeft Ranariddhs contacten de „directe aanleiding” voor de strijd in Phnom-Penh genoemd en gezegd dat Hun Sen er niet van op de hoogte was. Maar een van de mensen die voor Hun Sen hebben onderhandeld en die anoniem wilde blijven, vertelde dat Hun Sens Volkspartij, de CPP, wel degelijk van de zaak afwist. Hij zei dat generaal Pol Saroeun, een commandant van de CPP, vorig jaar met Ranariddhs topgeneraal Nhek Bunchhay had afgesproken samen verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het openen van onderhandelingen met guerrillastrijders in verschillende delen van het land. Ranariddhs partij zou daarbij Anlong Veng voor haar rekening nemen.„

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Hun Sen had contact met Rode Khmer”

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken