Bekijk het origineel

Vermiste skileraar na zestig uur gered

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vermiste skileraar na zestig uur gered

Dodental aardverschuiving Australië stijgt

2 minuten leestijd

THREDBO (RTR) - Reddingswerkers hebben zaterdag in het door een aardverschuiving getroffen Australische skioord Thredbo een skileraar na zestig uur gered, hiniiddels is er een nende slachtoffer en worden er n( tien mensen vermist

Het verslechterende weer bemoeilijkt de verdere bergingswerkzaamheden. Door de dreigende regen zou de kans op nieuwe aardverschuivingen toenemen. Gisteren kwam een enorme zwerfkei in beweging. Volgens de politie is de kans dat nog overlevenden worden gevonden uiterst klein. De temperatuur in het gebied is de laatste dagen tot ver onder nul gezakt.

Eén vermiste, de skileraar Stuart Diver, kon zaterdag gered worden. Volgens de laatste berichten kan Diver al weer rechtop zitten in zijn ziekenhuisbed. Bij zijn aankomst in het zieken huis vlakbij Canberra werd hij toegejuicht door meer dan 150 vrienden en kijklustigen.

Onder de tien vermisten is Divers vrouw Sally. Het stel lag samen in bed in een skihut toen het door het natuurgeweld werd verrast. De 27-jarige Diver kwam samen met zijn vrouw in een kleine ruimte tussen het puin terecht die geregeld overspoeld werd. Hij probeerde vergeefs het hoofd van zijn echtgenote boven water te houden om haar van de verdrinkingsdood te redden. Uit eindelijk werd zijn vrouw door een sterke golf weggespoeld.

Diver was bang dat hij ook zelf zou verdrinken. Hij drukte zijn neus geregeld tegen de betonnen plaat aan die boven hem lag om nog naar lucht te kunnen happen. De zestig uur voor zijn redding bracht hij in vrijwel volledige duisternis door.

Handkracht

Thredbo is een populair skioord in New South Wales, ongeveer 300 kilo meter ten zuiden van Sydney. Het reddingswerk kon pas beginnen nadat een per helikopter aangevoerde geofysicus de reddingsploegen had geadviseerd hoe zij veilig te werk konden gaan. Vervolgens werd met handkracht en met behulp van een kleine graafmachine begonnen met het verwijderen van puin. Sommige stukken bleven te gevaarlijk om te betreden en werden geïnspecteerd door een man die aan een Sea King-helikopter van de marine aan een kabel werd neergelaten.

Terwijl de reddingswerkers aan de slag gingen, scheerden in het zicht van de plaats van de ramp de skiërs alweer van de hellingen.

De aardverschuiving zou zijn veroorzaakt door de verzakking van een autoweg boven en achter het skioord. De Australische radio meldde dat de lawine een „75 meter breed spoor trok en zich had verplaatst over een afstand van ten minste 650 meter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vermiste skileraar na zestig uur gered

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken