Bekijk het origineel

Prijs rijopleiding in vijf jaar fors gestegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijs rijopleiding in vijf jaar fors gestegen

Drenten halen roze papiertje het snelst

2 minuten leestijd

APELDOORN - Een rijopleiding is de laatste jaren prijziger geworden. De totale kosten voor het behalen van een rijbewijs zijn sinds 1991 met bijna 30 procent gestegen. Wie het felbeerde roze papiertje wil halen, is tegenwoordig al gauw ongeveer 2000 gulden kwijt

De totale kosten blijken in Limburg, Utrecht en Flevoland met gemiddeld ongeveer 2700 gulden het hoogst. Friesland, Gelderiand en Drenthe zijn met gemiddeld 2000 gulden het goedkoopst.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Traffic Test, waarvan de resultaten Jzijn gepubliceerd in het blad Rij-inïstructie. Het zogeheten Periodiek Rijopleidingsonderzoek 1996 was een vervolg op het in 1991 gestaakte Continu Rijopleidingsinstituut van Verkeer en Waterstaat en het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen). De Belastingdienst nam het initiatief om de onderzoeken nieuw leven in te blazen. De fiscus wil graag branche-informatie verzamelen die kan worden gebruikt bij onderzoek van verstrekte gegevens uit de rijschoolbranche.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde uurprijs voor een rijles vorig jaar 54,64 gulden beliep. Ten opzichte van 1991 was dat een stijging met 21 procent. Tussen 1985 en 1991 was nog sprake van een gemiddelde toename van 10 procent. Noord-Brabant is nu met gemiddeld 52,24 gulden per les goedkoop, terwijl cursisten in Flevoland voor 57,56 gulden het diepst in de buidel moeten tasten.

Afgeleerd

Het aantal uren dat iemand nodig heeft om het rijbewijs te halen steeg slechts gering, met ongeveer 3 procent. Gemiddeld hebben de kandidaten ruim 42 rijlessen van een vol uur nodig om te kunnen slagen voor het examen.

Tussen de provincies bestaan wel frappante verschillen. Cursisten in Utrecht en Limburg hadden gemiddeld vijftig uur nodig, terwijl in Drenthe ongeveer 35 uur genoeg was om het rijbewijs te halen. Friezen en cursisten uit Gelderland reden 37 uur om het papiertje te bemachtigen. Hoewel de oorzaken niet precies bekend zijn, vermoedt de Belastingdienst dat er in Drenthe meer illegale lessen worden gegegeven, door bijvoorbeeld familieleden. Een woordvoerder van het CBR spreekt tegen dat dit de oorzaak is. „Cursisten die illegale lessen volgen, moet juist vaak veel afgeleerd worden”.

Groot verschil

Het gemiddelde percentage kandidaten dat in eerste instantie slaagt voor het examen Ugt op 47. Ook hier is er een groot verschil tussen de provincies. Met 34 procent scoort Zuid-Holland relatief slecht, terwijl Overijssel, Gelderland en Flevoland met 56 procent aanmerkelijk beter uit de bus komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Prijs rijopleiding in vijf jaar fors gestegen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken