Bekijk het origineel

Kerk in Israël wordt zwakker”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerk in Israël wordt zwakker”

Anne van der Bijl wil meer contacten tussen christenen

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Als de steun van de christenen aan de kerk in Israël en de Palestijnse gebieden achterwege blijft, steift deze kerk volledig uit. Dat zegt de oprichter van Open Doors, Anne van der Bijl, aan het einde van een bezoek van twee weken aan Jeruzalem en Bethlehem. „Nederlandse christenen moeten contact opnemen met christenen in dat land. Een bezoek zou als doel het leggen van contacten moeten hebben”.

Anne van der Bijl, die al meer dan veertig jaar de vervolgde kerk steunt, is pessimistisch over de situatie van de kerk in Israël en de Palestijnse gebieden. „Mijn werk brengt mij altijd naar crisissituaties, omdat mijn opdracht is te versterken wat dreigt te sterven. Maar eigenlijk zie je hier de kerk alleen maar zwakker worden. Dat geldt zowel voor de Messiasbelijdende joden, die onder druk „staan van de Israëlische overheid, als voor de Palestijnse christenen, die onder druk staan van de islam”.

Profetie

Omdat christenen zo veel bezig zijn met profetie, is er enorme verwarring en speculatie ontstaan, aldus Van der Bijl. Ze richten zich te veel op profetie en te weinig op wat de Geest tot de gemeente zegt. „Als we luisteren naar wat de Geest tot de gemeente zegt, dan kom je terecht bij leden van de ArabischPalestijnse kerk. Hen moeten we vragen: Wat kan ik voor je doen? Dan moeten we luisteren en gaan helpen. Ook moeten we contact hebben met Messiasbelijdende joden. Maar we moeten hen wel in contact brengen met de Arabische gelovigen. Er kunnen toch niet twee gescheiden delen van het lichaam van Christus in één land leven en tegelijkertijd allebei gezond zijn?”

Christenen uit Nederland hebben trouwens ook bijna niets voor de Messiasbelijdende joden gedaan, aldus Van der Bijl. „Bij die reizen uit Nederland houdt men meestal een samenkomst in het hotel. De Messiaanse gemeente wordt niet bezocht. Waar is ons zoeken naar het lichaam van Christus? Gaan we alleen naar de dode stenen? Of gaan we juist de levende stenen zoeken?”

„Als we contact zoeken met de gemeente in Israël, zowel de Messiasbelijdende joden als de Palestijnse christenen, dan vermijden we de politieke keuze. Daar wil ik naar toe. We hebben geen politieke keuze te maken. Als je dat doet, kun je als christen niet meer functioneren. Want dan heb je geen contacten meer met de christenen van de andere kant. We moeten dat verwerpen, vooral nu de zaak zo op de spits wordt gedreven”.

Erg verdrietig

In de eerste week van zijn verblijf woonde Van der Bijl een conferentie van Arabische voorgangers, van gemeenten bij. De groep uit Jordanië kon echter niet komen omdatdeze.geen.toestemming ontving van Israël, en die uit Egypte kreeg geen uitreisvisum van Egypte. Ook waren er vrijwel geen Messiaans-joodse leiders die de conferentie bezochten. „We waren er erg verdrietig over”, zegt Van der Bijl.

Van der Bijl bezocht ook het dorp Turan naast Nazareth in Noord-Israël, waar de spanningen tussen moslims en christenen enorm zijn opgelopen. In Turan is een Grieks-katholieke en een baptistenkerk. Ouders durven hun kinderen niet meer naar school te sturen en christelijke bruiloften worden niet meer gehouden, omdat de christenen niet meer bij elkaar durven te komen. Het percentage christenen is in de afgelopen jaren teruggelopen van 35 tot 15 procent. Een van de christenen is vermoord, ruiten worden ingegooid en auto’s beschadigd. Als de politie wordt gebeld, komt deze te laat. Van der Bijl: „Christenen zeggen: Waarom worden wij niet beschermd?”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kerk in Israël wordt zwakker”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken