Bekijk het origineel

Nunspeetse boeren verkopen grond niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nunspeetse boeren verkopen grond niet

Crisis over project rondweg en industrieterrein

3 minuten leestijd

NUNSPEET - Het Nunspeetse project oostelijke rondw met bedrijventerrein is in een crisis beland. De betrokken boeren in Nunspeet-Oost weigeren met de gemeente te onderhandelen over de grondverkopen.

De boeren hebben een bezwaarschrift naar de provincie Gelderland gestuurd en hun vertrouwen in één lid vari het gemeentebestuur, wethouder P. P. G. Gommers, opgezegd. Dat maakte L. Lankman van makelaarskantoor Drieklomp uit Voorthuizen gisteren bekend.

Lankman behartigt de belangen van de vijf meest betrokken veehouders aan de Oosteinderweg. De rondweg doorsnijdt op enkele plaatsen hun land, terwijl de gemeente ook ten behoeve van het bedrijventerrein grond nodig heeft. Volgens Lankman gaat het om mensen die zo zijn gehecht aan hun bedrijf en omgeving, dat ze niet voor enkele tonnen winst zijn weg te krijgen. „Ze staan op het standpunt dat waar nu geboerd wordt, geen industrie mag komen”, aldus Lankman.

Het bestemmingsplan De Kolk voorziet echter in 10 hectare bedrijventerrein. Het gaat hier om de eerste aanlegfase van in totaal 30 hectare. Het terrein komt nabij de Gecombineerde Pluimveeslachterij aan de Oosteinderweg. De rondweg moet het terrein ontsluiten.

Gespreksronde

De gemeenteraad keurde het bestemmingsplan eind mei goed. Het gemeentebestuur ging na aandringen van de RPF-fractie uiteindelijk in op de eis van Lankman tot een collectieve gespreksronde tussen het college en de boeren. Volgens Lankman en de RPF kon deze aanpak het wederzijdse onbegrip uit de weg ruimen.

Deze gespreksronde is vorige maand afgerond. Voor de gemeente betrof het de maand van de waarheid. Om vertraging in de procedures te voorkomen, moest het college de boeren zien af te houden van bezwaarschriften aan de provincie. Verder wilde SGP-wethouder R. Leusink via onderhandelingen snel grond vrijkrijgen voor geïnteresseerde bedrijven, in ieder geval voordat omliggende gemeenten ruimte aanbieden.

In de balans die Lankman opmaakt, wordt duidelijk dat beide doelen niet zijn gehaald. „De gemeente heeft de weerstand onder de boeren foutief ingeschat en dat ook toegegeven. Dat is op zich te waarderen, maar de boeren willen hoe dan ook niet overleggen over grondverkoop. Praten willen ze alleen nog met Leusink, maar niet over transacties. In wethouder Gommers hebben ze geen vertrouwen meer”.

Lankman heeft namens de agrariërs bovendien een bezwaarschrift naar de Gelderse Gedeputeerde Staten gestuurd waarin de bezwaren tegen De Kolk nog eens zijn herhaald. Die betreffen niet alleen het velzet van de boeren, maar ook de vraag of Nunspeet werkelijk behoefte heeft aan meer industrieterrein. Verder zet Lankman in het bezwaarschrift uiteen dat Nunspeet-West geschikter is voor de aanleg van een industrieterrein.

Optimistischer

De conclusie van de gemeente is wat optimistischer dan die van Lankman. Volgens medewerker W. ten Veen, die is betrokken bij de procedures rond bestemmingsplan De Kolk, heeft het collectieve gesprek „helderheid en duidelijkheid” opgeleverd. Hij bevestigt dat de gemeente er nog steeds van uitgaat dat de gespreksronde in juli een basis heeft gevormd voor onderhandelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nunspeetse boeren verkopen grond niet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken