Bekijk het origineel

„Israël en Palestijnen moeten weer praten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Israël en Palestijnen moeten weer praten"

President Moebarak spreekt minister Levy

3 minuten leestijd

CAIRO/JERUZALEM (AFP/DPA/RTR) - Doorgaan met de vredesbesprekingen is de beste manier om een einde te maken aan terrorisme en geweld. Daarom moeten Israël en de Palestijnen ondanks de zelfmoordaanslag in Jeruzalem van vorige week weer gaan praten. Dit zei de Egyptische president Moebarak gisteren na zijn ontmoeting met de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Levy.

Volgens Moebarak kunnen de huidige Israëlische leiders nog wel wat leren van de voormalige premier Rabin. „Ik denk aan de tijd dat Rabin aan de macht was - ze zullen nu wel beledigd zijn dat ik het zeg, maar het is een goed voorbeeld. Als er een explosie of een terroristische aanslag was in Tel Aviv, zei hij meteen erna dat hij door zou gaan met de vredesonderhandelingen”, aldus Moebarak. „Dat was wijs, omdat doorgaan met het vredesproces de enige manier is om terreur te voorkomen en geweld te vermijden. Want deze terroristische actie is misschien wel bedoeld om de voortgang van het vredesproces te dwarsbomen”.

Afgrendeling

Het belangrijkste onderwerp van gesprek tussen Moebarak en de Israëlische minister Levy was de afgrendeling van de Palestijnse gebieden die Israël, direct na de zelfmoordaanslag instelde. Volgens Moebarak is het gevaarlijk de positie van de Palestijnse leider Arafat te verzwakken, zoals nu gebeurt door de Israëlische maatregelen tegen de Pa lestijnen. „Of de mensen het nu begrijpen of niet, het is heel belangrijk hem aan de macht te houden”.

Als de huidige crisis niet snel wordt opgelost, leidt dat volgens de Egyptische president Moebarak tot nog meer geweld. De terreurorganisaties Hezbollah en Hamas dreigden Israël gisteren met nieuwe zelfmoordaanslagen. De Hezbollah wil wraak nemen voor de Israëlische aanvallen op Zuid-Libanon. Gisteren vielen daarbij twee doden. Het dreigement van Hamas is een reactie op de hernieuwde Israëlische weigering Palestijnse gevangenen vrij te laten.

De diplomatieke pogingen om de zoveelste crisis te bezweren gingen vandaag verder met een bezoek van de Jordaanse kroonprins Hassan en de Jordaanse premier Abdul-Salam al-Majali aan Israël. Aanvankelijk ou de Jordaanse koning Hoessein vandaag met de Israëlische premier Netanjahoe gaan praten, maar dat ging niet door. De reden daarvoor is volgens een Jordaanse woordvoerder dat de koning eerst opheldering wil over de bedoelingen van Netanjahoe alvorens hij hem wil ont moeten. Wanneer die ontmoeting plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Volgens een woordvoerder van Netanjahoe spreekt de premier de Jordaanse koning volgende week woensdag in Amman, maar volgens Jordaanse zijde zijn tijd en plaats nog niet vastgelegd. Dat hangt volgens een woordvoerder van de Jordaanse koning af van het resultaat van de ontmoeting van vandaag en van het bezoek van de Amerikaanse bemiddelaar Ross aan de regio, dat eind deze week begint.

Goede wil

De Jordaanse koning liet weten dat hij een verlichting of opheffing van de afgrendeling van de Palestijnse gebieden als een teken van goede wil van de zijde van Israël zou opvatten. Eerder gisteren maakte Israël bekend dat het ongeveer dertig vrachtwagens met voedsel en medicijnen had toegelaten tot de Gazastrook en dat er sinds eind vorige week ambulanceritten van de Gazastrook naar Israël zijn gemaakt om behandeling van ernstig zieke Palestijnen mogelijk te maken.

De Israëlische premier Netanjahoe heeft vanochtend verlichting van de strafmaatregelen tegen de Palestijnen afgewezen zolang die geen serieus werk maken van de bestrijding van het terrorisme. Hij zei dit tijdens een bezoek aan de markt in Jeruzalem die op 30 juli werd getroffen door een bomaanslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Israël en Palestijnen moeten weer praten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken