Bekijk het origineel

Tudjman voor derde keer beëdigd als president

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tudjman voor derde keer beëdigd als president

„Arrogante wereld slecht geïnformeerd over Kroatië”

3 minuten leestijd

ZAGREB (AP) - Franjo Tudjman is gisteren beëdigd voor een derde ambtstermijn als president van Kroatië. Tijdens de ceremonie zei Tudjman zich te zullen verzetten tegen internationale druk om het binnen- en buitenlandse beleid van zijn land te veranderen.

Tudjman, die Kroatië in 1991 naar de onafhankelijkheid leidde, won in juni overweldigend een nieuwe ambtstermijn van vijfjaar. Volgens internationale waarnemers waren de verkiezingen vrij maar oneerlijk omdat de staatsmedia de autoritaire president voortrokken in hun berichtgeving.

„Wij hebben een moeilijke taak voor ons: om een arrogante en verkeerd geïnformeerde wereld de waarheid over Kroatië, zijn verleden en heden en zijn plaats in de internationale gemeenschap te vertellen”, zei Tudjman tegen honderden aanhangers en bestuurders die waren verzameld in het middeleeuwse centrum van Zagreb.

De 75-jarige Tudjman, die aan maagkanker zou leiden, is in zijn eigen land nog steeds populair, maar staat internationaal onder druk vanwege zijn autoritaire regeerstijl en zijn weigering etnisch-Servische vluchtelingen naar hun huizen in Kroatië te laten terugkeren.

Lokale autoriteiten van de stad Jajce in Centraal-Bosnië hebben gisteren ingestemd met de oprichting van een politiekorps bestaande uit Kroaten en moslims. Het korps zal de terugkeer mogelijk moeten maken van honderden moslimvluchtelingen die de afgelopen weekwisseling uit Jajce zijn verdreven.

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties, Kai Eide, zei dat de overeenkomst voorziet in een evenvyichtige verdeUng van politiefuncties tussen Kroaten en moslims. Volgens Eide, hoofd van de VN-politie in Bosnië, zal de aanwezigheid van moslims en Kroaten in het korps een.garantie zijn tegen nieuwe wanordelijkheden. Bendes Kroaten verdreven zondag ruim vijfhonderd moslims uit Jajce die drie weken geleden waren begonnen naar de stad terug te keren.

Een vooraanstaand Bosnisch-Servisch politicus heeft gisteren in een brief aan de Amerikaanse president Clinton en andere wereldleiders ervoor gepleit verdachten van oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië amnestie te verlenen.

Momcilo Krajisnik waarschuwt in zijn schrijven dat nieuwe maatregelen tegen verdachten van oorlogsmisdrijyen de kwetsbare vrede in het land kunnen verstoren. Krajisnik is het Servische lid van het Bosnische presidium en een bondgenoot van de van oorlogsmisdaden Verdachte voormalige Bosnisch-Servische leider Karadzic.

Krajisnik pleitte voor een „generaal pardon”, maar opperde ook de moge- lijkheid dat het VN-tribunaal in Den Haag bewijsmateriaal kan overdragen aan lokale rechtbanken, die vervolgens onder internationaal toezicht zelf een onderzoek zouden kunnen beginnen”.

Karadzic, die zich, naar algemeen wordt aangenomen, schuilhoudt in zijn bolwerk in Pale, geldt als de belangrijkste verdachte van oorlogsmisdrijven. Hij heeft in de Republiek Srpska achter de schermen nog steeds de politieke macht in handen.

Diana

De Britse prinses Diana vliegt binnenkort, mogelijk eind deze week, naar Bosnië-Herzegovina in het kader van haar internationale campagne tegen landmijnen. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken gaf gisteravond het groene licht voor de reis, na een onderzoek naar de veiligheidsrisico’s die aan een degelijke privé-trip verbonden zijn.

Twee weken geleden wilde de 36-jarige prinses Bosnië bezoeken in het kader van een Rode-Kruismissie. Deze reis ging niet door omdat Diana dan wellicht de voorzitster van „het Bosnisch-Servische Rode Kruis had ontmoet, niemand minder dan de echtgenote van ex-leider Karadzic.

Britse Conservatieve parlementariërs beschuldigen de prinses van te politiek gedrag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tudjman voor derde keer beëdigd als president

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken