Bekijk het origineel

Pest mogelijk afkomstig uit Toldijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pest mogelijk afkomstig uit Toldijk

Ministerie twijfelt aan betrouwbaarheid onderzoek naar virus

5 minuten leestijd

HOONHORST - De Overijsselse varkenshouderij waar dinsdag varkenspest werd aangetoond, is medelijk besmet door een van de 49 bedryven in het Gelderse Toldyk. Beide bedrijven hebben contact met elkaar gehad, zo is gisteravond bekendgemaalct

De Gelderse bedrijven werden na het uitbreken van pest in dit gebied preventief geruimd. Het ministerie van landbouw het eerder deze week weten dat het pestvirus op deze 49 bedrijven niet is aangetroffen. Gisteravond zette een woordvoerster van het ministerie vraagtekens bij deze conclusie. „We vragen ons nu af of we wel helemaal goed hebben gezeten met onze steekproef’.

Uit voorzorg laat het ministerie ook de andere negen bedrijven waarmee het Toldijkse bedrijf contact had ruimen. Daarbij gaat het om twee bedrijven die niet liggen in een gebied waarvoor in verband met varkenspest een vervoersverbod geldt. Het betreft een varkenshouderij in het Gelderse Beltrum en een bedrijf in het Overijsselse Haaksbergen. De andere zeven bedrijven liggen wel in ingesloten gebieden.

Stemming

Gisteren is eveneens besloten morgen acht bedrijven te ruimen in de directe omgeving van de varkenshouderij in Hoonhorst bij Dalfsen waar dinsdag pest werd vastgesteld. Ze bevinden zich in een straal van twee kilometer rond deze onderneming.

De preventieve ruiming werd gisteravond bekendgemaakt op een besloten bijeenkomst van de Gelderse Land- en Tuinbouw Organisatie (GLTO) in Wijthmen. Ongeveer zeventig veehouders lieten zich achter gesloten deuren informeren over de gevolgen van de pestuitbraak voor hun bedrijf. De stemming op de vergadering werd als „gelaten” omschreven.

Maatregelen

Of de uitbreiding van de varkenspest naar Overijssel verstrekkende gevolgen krijgt, zou vandaag blijken. In Brussel komt het Permanent Veterinair Comité van de Europese Commissie bijeen. Het ministerie van landbouw verwacht overigens niet dat het comité strenge maatregelen zal nemen, zoals een compleet uitvoerverbod op varkensvlees.

Voorzitter J. Markink van de vakgroep veehouderij van de landbouworganisatie GLTO ZuidMiddenOost zei gisteren tijdens een bijeenkomst in Zwolle dat zijn organisatie in Brussel blijft ijveren voor vaccinatie van varkens. Dat is voor landbouwminister Van Aartsen onbespreekbaar.

Marldnk pleitte gisteren voor een beperkte noodvaccinatie in een gebied met een straal van 20 tot 30 kilometer rond een getroffen bedrijf. De varkens op die bedrijven hoeven dan niet preventief geruimd te worden. Het vlees mag weliswaar niet worden geëxporteerd, maar is wel geschikt voor de binnenlandse afzet.

Het bedrijf van A. Besten, waar het pestvirus deze week werd vastgesteld, was al sinds half juli afgesloten, zo is gisteren bekendgemaakt. De varkenshouder deed dat op vrijwillige basis, in overleg met zijn veearts. Besten had de indruk dat er wat met zijn dieren aan de hand was.

De Zwolse veemarkt wijkt morgen uit naar Utrecht. Eerst was er sprake van verhuizing naar Doetinchem. Vanwege vervoersverboden in dit gebied zouden boeren en veehandelaren dan echter hebben moeten omrijden. Het vervoersverbod treft behalve de veemarkt in Zwolle, de grootste voor runderen in Nederland, het station voor Kunstmatige Inseminatie in Heino en varkensslachterij Dumeco in Olst, die beide zijn gesloten. Varkensslachterij Gosschalk in Epe, precies op de grens van het gebied waarvoor het vervoersverbod geldt, mag doordraaien. Ten behoeve van het bedrijf bracht het ministerie gisteren een kleine grenscorrectie aan.

Zeventien mensen hebben gisteren het vervoersverbod in het gebied rond Dalfsen overtreden. De Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van landbouw heeft tegen de vervoerders proces-verbaal opgemaakt. Bij de transporten waren geen varkens betrokken. Het ging om het vervoer van kalveren, koeien en paarden. De paarden zijn tijdelijk bij een nabijgelegen manege ondergebracht. De runderen zijn naar het slachthuis afgevoerd. Ook in het Gelderse Toldijk is een transporteur van vee verbaliseerd.

Het ministerie van landbouw heeft gisteren het 367e geval van varkenspest vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Boekei (Noord-Brabant) met 240 beesten. Het bedrijf wordt geruimd. Nadere maatregelen zijn niet noodzakelijk.

Normaal

Opnieuw wordt er gespeculeerd over een verband tussen popconcerten van de groep Normaal en het uitbreken van varkenspest. De zeer besmettelijke ziekte werd in Toldijk vastgesteld een paar weken nadat de Achterhoekse formatie op tweehonderd meter van het bedrijf een optreden had gegeven. Op 19 juli gaf Normaal een concert in Dalfsen.

De discussie spitst zich nu toe op een optreden dat Normaal zaterdag i’ou geven in de buurtschap Velswijk bij Zelhem. Burgemeester Th. Heere heeft de band het dringende advies gegeven het concert af te blazen. De organisatoren zien daarvoor echter geen aanleiding. Heere overweegt het concert te verplaatsen. Als dat niet lukt, is het niet uitgesloten dat hij vandaag besluit het concert te verbieden.

Organisator R. Dijkstra zegt dat er geen enkele reden is om het concert te annuleren. „Het is nooit aangetoond dat de verspreiding van varkenspest in relatie staat met de Normaalconcerten. Het feit dat de varkenspest in Dalfsen mogelijk is veroorzaakt door een bedrijf in Toldijk, bevestigt dat nog eens”. De organisatoren spreken van een psychologische angst onder varkenshouders, die rationeel niet te volgen is. „Het is van de gekke dat wij ons concert zouden afblazen terwijl enkele kilometers verderop de Doetinchemse veemarkt weer heropend is”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Pest mogelijk afkomstig uit Toldijk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken