Bekijk het origineel

Effectenbeurzen opnieuw in juichstemming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Effectenbeurzen opnieuw in juichstemming

Damrak boven 1000 punten

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De effectenbeurzen zijn weer in juichstemming. In Amsterdam passeerde de toonaangevende AEX-index vanmorgen opnieuw de historische mijlpaal van 1000 punten. Ook in New York en Londen werden records gebroken.

Twee weken geleden, op 23 juli, schoot de Amsterdamse effectenbeurs voor het eerst door de 1000 punten heen. De AEX-index sloot later echter weer lager. Ook in de dagen die volgden bleef de grens uit zicht.

Ditmaal leek de basis wat steviger. Handelaren hadden goede hoop dat de AEX-index, die gebaseerd is op de 25 meest verhandelde fondsen, zou standhouden boven de 1000 punten. De vanmorgen gepubliceerde cijfers van Shell gooiden echter roet in het eten. Het aandeel schoot omlaag, waardoor de AEX rond het middaguur nog maar 997,75 punten noteerde. Bij opening was de notering 1001,29.

In Londen en New York schoten de beursindices gisteren omhoog. Wall Street sloot gisteren op 8259,31 punten, 71,77 punten hoger. Dat betekent een nieuw record voor de Dow Jonesindex. Het laatste hoogtepunt, dat Wall Street precies een week geleden neerzette, stond op 8254,90.

Op de effectenbeurs in Londen is de Financial Times-index, die de gang van zaken van honderd aandelen weergeeft, gisteren voor het eerst boven de grens van 5000 punten gesloten. Het koersgemiddelde steeg 65,6 punten op 5026,2. Gunstige kwartaalcijfers die een reeks toonaangevende Britse bedrijven de afgelopen dagen had bekendgemaakt, staan aan de basis van de grote stijging.

Particuliere belegger

De sterke koersstijgingen op het Damrak worden vooral toegeschreven aan de interesse van particuliere beleggers. Steeds meer Nederlanders steken geld in aandelen, beleggingsfondsen en opties. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat particuheren in het eerste halfjaar van 1997 voor 5 miljard gulden inlegden in beleggingsfondsen en zogeheten clickfondsen. Het CBS registreert niet hoeveel geld Nederlanders zelf in aandelen en opties steken.

Nederlandse aandelen golden lange tijd als relatief goedkoop. De gang van zaken in de afgelopen paar jaar heeft dit beeld drastisch gewijzigd. In de afgelopen vijf jaar bedroeg het totale rendement (dividenduitkeringen en koerswinsten) van Nederlandse aandelen 31,3 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 22,3 procent. Amerikaanse aandelen noteerden in deze periode een rendement van 26 procent, zo blijkt uit cijfers van Morgan Stanley Capital International.

In de afgelopen twaalf maanden bedroeg het rendement van Nederlandse aandelen maar liefst 90 procent, 17 procent meer dan het Europees gemiddelde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Effectenbeurzen opnieuw in juichstemming

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken