Bekijk het origineel

Oppositie Kenia zet Moi onder druk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oppositie Kenia zet Moi onder druk

Algemene stakingsactie dreigt

3 minuten leestijd

NAIROBI (AP) - Voorstanders van gFondwetshervormingen in Kenia hebben president Diniel arap Md gedreigd morgen tot een algemene staldng over te gaan. De staking gaat door als Moi zich niet vandaag bereid verklaart tot ondeibandelingea

Het ultimatum werd dinsdagavond laat door mensen van de oppositie, 22 religieuze leiders en het dagelijks bestuur van de Nationale Conventie Assemblee, de koepelorganisatie die zich voor de hervormingen inzet, neergelegd. Kerkelijke leiders hebben aangeboden tussen Moi en de oppositie te bemiddelen, mocht de president besluiten in te gaan op de eis tot onderhandeUngen over hervormingen.

De stakingsoproep moet gevolg krijgen in veertien steden, verspreid over het hele land. De staking moet beginnen met een demonstratieve optocht in de hoofdstad Nairobi. De oppositie is niet van plan de verplichte vergunning aan te vragen omdat die vereiste onderdeel is van wetgeving uide koloniale tijd die volgens de oppositie nodig op de helling moet.

De oppositie wil verandering van wetten die vrijheid van beweging, van vergadering en van meningsuiting beperken en die detentie van personen voor onbepaalde tijd zonder proces mogelijk maken. Daarnaast willen zij dat een coalitieregering grondwettelijk mogelijk wordt en dat de bepaling wordt geschrapt dat een presidentskandidaat in ten minste vijf van de acht provincies ten minste 25 procent van de stemmen moet krijgen. Die formule werkt tegen kandidaten van de drie grootste etnische groepen in Kenia - de Kikuy, de Luo en de Luhya, die ongeveer de helft van de 29 miljoen zielen tellende bevolking uitmaken maar in vijf provincies niet eens vertegenwoordigd zijn. Moi behoort tot de Kalenjin, die 11,5 procent van de bevolking vormen.

De oppositie stoort zich verder aan een voorstel van de regering dat niet automatisch op aanvraag in registratie van een politieke partij voorziet. „We mogen wel tegen de afwijzing van onze registratie in beroep gaan bij het hooggerechtshof, maar de griffier kan tot in lengte van dagen op onze aanvraag blijven zitten”, aldus Paul Muite van Safina, een partij die uit de democratische beweging van 1991 is voortgekomen, maar nog steeds niet officieel is geregistreerd.

De stakingsoproep is de zwaarstestap tot nog toe in de vier maanden oude campagne van de oppositie. Mocht het daadwerkelijk tot een staking komen dan zou dat een nieuwe klap zijn voor de Keniaanse economie. Vorige week schortte het Internationaal Monetair Fonds al een krediet van 220 miljoen dollar op omdat de regering-Moi onvoldoende heeft ondernomen om corruptie en wanbeheer in vooral de energiesector te bestrijden. Daarnaast kampen de export- en toeristische sector met een langzaam-aan-actie van luchtverkeersleiders die gisteren haar zesde dag beleefde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Oppositie Kenia zet Moi onder druk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken