Bekijk het origineel

Martinair wil vóór zes uur blijven starten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Martinair wil vóór zes uur blijven starten

Kort geding over nachtverbod Schiphol

2 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - Martinair eist in een kort geding ten Schiphol dat het vanaf zaterdag voor zes uur ‘s ochtends kan blijven starten met haar Boeing 747. De chartermaatschappij is het volstrekt oneens met het startverbod dat Schiphol voor deze “wide body”-toestellen heeft opgelegd.

Volgens Martinair loopt door dit startverbod het hele vluchtschema in de soep. Dagelijks worden daardoor ruim drieduizend passagiers gedupeerd. Het kort geding zou vandaag of morgen dienen. De advocaten van Martinair werken momenteel aan de dagvaarding.

„Wij zijn het volstrekt oneens met de eenzijdige afkondiging van Schiphol. Wij hebben geen uitwijkmogelijkheden”, aldus woordvoerder U. Buys van Martinair. De toestellen vertrekken om 5.15 uur ‘s morgens en vallen daarmee binnen het startverbod voor “wide body”-toestellen, dat tot 6.00 uur loopt.

Volgens Buys is het onmogelijk een uurtje later te vertrekken. Dat zou de rotatiereeks van de toestellen verstoren.

Een latere start aan het begin betekent vertraging op alle andere vluchten die zo’n toestel op een dag uitvoert. Dat levert elke keer bij aankomst op de vakantiebestemming problemen op. Volgens Buys liggen binnen de charterwereld de aankomstijden lang van tevoren in een strak schema vast.

Onbegrip

De vlucht die zaterdag het slachtoffer dreigt te worden, vertrekt eerst naar Turkije. Na terugkomst op Schiphol volgen er nog twee vluchten naar La Palma. „Als we in Turkije te laat aankomen, kunnen we achteraan aansluiten. Dan komen we vervolgens ook La Palma niet binnen. Wij hebben bij Schiphol onbegrip aangetroffen voor deze situatie. Het zijn geplande vluchten, daar kunnen we niet omheen. Het kan betekenen dat reisorganisaties schadeclaims bij ons indienen, omdat wij niet aan onze contractuele verplichtingen kunnen voldoen”, aldus de woordvoerder. Martinair heeft met de Boeing 747 verscheidene rotatiereeksen per week waarbij de eerste start vóór zes uur ’ s morgens ligt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Martinair wil vóór zes uur blijven starten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken