Bekijk het origineel

Bidden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bidden

2 minuten leestijd

„Bidt, en u zal gegeven worden”.

Matth. 7:7a

Er zijn veel mensen die menen te kunnen bidden, maar zij hebben evenviel de Geest der gebeden niet. Zij kunnen zoetvloeiend met treffelijke woorden allerlei noden voordragen en de godzalige dikwijls ver overtreffen. Maar intussen gebeurt dat zonder enige ontroering en aandoening van het hart en alles zonder de Geest der gebeden. Al het bidden met de lippen, laat het zo sierlijk zijn als het wil, zonder dat ons hart erbij betrokken is, is alleen maar God moe maken met onze woorden.

De Heilige Geest moet van binnen kloppen, terwijl onze lippen naar buiten roepen. Er zijn ook mensen die bidden uit enkel sleur en gewoonte. Of het mis of raak is, of ze verhoord worden of niet, het heeft niet de minste instemming van hun hart. Zij mogen bidden en smeken tot zwetens toe, nochtans hebben zij de Geest der gebeden niet. De reden Is: die Geest maant ons niet alleen tot bidden, maar Hij leert ons bidden, en geeft ook een zekere hoop van niet vruchteloos te bidden: „Hij komt onze zwakheden te hulp”.

Is het dan niet ellendig dat er nog zo velen zijn die menig gebed, in het bijzonder als zij in het openbaar bidden, doen zonder het minst daar iets van te gevoelen of gevoeld te hebben. Eenieder kent zich zelf. Die dat niet gevoelt, die moet maar weinig spreken en roemen van de genade der gebeden, want diezelfde Geest die tot.de ziel zegt: „Bid, zoek, klop”, die zegt ook: „Gij zult ontvangen, vinden en u zal opengedaan worden”.

Guiljelmus Saldenu pred. te Enkhuizen

(De wech des levens, 1657)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bidden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken