Bekijk het origineel

Geen tripjes meer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen tripjes meer

2 minuten leestijd

Oud-legerleider Bouterse doet er beter aan geen bezoeken aan de Verenigde Staten of Europese landen te brengen zolang Justitie in Nederland naar hem op zoek is. De autoriteiten daar zullen ongetwijfeld gehoor geven aan het verzoek van Nederland de Surinaamse adviseur van staat uit te leveren.

Dat is het oordeel van dr. A. H. Klip van de vakgroep strafrechtwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Volgens hem ligt deze situatie wellicht anders in Latijns-Amerikaanse staten, die op basis van onderlinge solidariteit of uit politiek belang hun betrekkingen met Suriname niet willen schaden. De bewegingsvrijheid van Bouterse is door het internationale verzoek tot aanhouding in ieder geval aanzienlijk beperkt.

Daarbij maakt het weinig uit of Bouterse nog terecht moet staan, of dat hij al -bij verstek- is veroordeeld. Justitie kan de zaak -in afwachting van de komst van Bouterse- in principe aanhouden tot de delicten waarvan hij verdacht wordt, gaan verjaren. En dat kan bij drugsdelicten jaren aanlopen.

De rechtbank kan overigens alleen tot een proces bij verstek overgaan als de verdachte ervan op de hoogte is dat hij voor de rechter moet verschijnen. „Maar dat zal in het geval van de heer Bouterse niet moeilijk vast te stellen zijn”, verwacht Klip.

Als andere landen Bouterse op grond van het internationaal arrestatieverzoek van Nederland tijdens een bezoek aanhouden, kan Den Haag om uitlevering vragen. Het is een misvatting dat dat alleen kan als Nederland met die landen een uitleveringsverdrag heeft, onderstreept Klip. Aangezien Bouterse verdacht wordt van de handel in drugs kan Nederland ook op grond van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen om uitlevering vragen. „En daar zijn meer dan honderd landen bij aangesloten”.

Als zo’n verzoek er ligt, is het aan de landen zelf om te bepalen of zij daaraan gehoor geven. In sommige landen beslist de rechter daarover, in andere de minister van justitie en soms is er -zoals in Nederland- sprake van een mengvorm. In Nederland oordeelt de rechter over een verzoek, maar als hij uitlevering toestaat, kan de minister van justitie alsnog beslissen daar niet toe over te gaan.

Diplomaat Bouterse

Bouterse kan bij bezoeken aan het buitenland aanhouding ontlopen als de Surinaamse regering hem een diplomatieke status geeft. Als landen die erkennen kunnen zij hem niet arresteren, betoogt Klip. Maar het is aan regeringen om te beslissen of zij het diplomatiek paspoort van Bouterse erkennen en of zij hem op hun grondgebied toelaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geen tripjes meer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken