Bekijk het origineel

Microsoft steekt 315 miljoen in Apple

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Microsoft steekt 315 miljoen in Apple

Top softwarebedrijf grondig gewijzigd

2 minuten leestijd

BOSTON (AJNP) - Apple heeft zijn bestuur grondig gewijzigd. Vooral managers die hun sporen in de Amerikaanse technologiebranche hebben verdiend, onder wie Steve Jobs, zijn in de raad van bestuur opgenomen. Een nieuwe president-directeur is echter nog niet gevonden. Die wü het concern de komende drie maanden binnenhalen.

Gisteren ontvouwde het concern tegelijkertijd een breed samenwerkingsverband met Microsoft, dat 150 miljoen dollar (ƒ315 miljoen) in Apple investeert. De softwareproducent zal verschillende programma’s voor de computerfabrikant ontwikkelen, onder meer voor toepassingen op Internet. De twee gaan via aan elkaar verleende licenties ook aan de slag om hun technologieën op bepaalde terreinen zo af te .stemmen dat ze onderling uitwisselbaar zijn.

Topman Bill Gates van Microsoft en Apple-oprichter en -adviseur Steve Jobs brachten het nieuws over de overeenkomst naar buiten op de vakbeurs Macworld Expo in Boston. Beide bedrijven zijn al bijna twintig jaar partners. Microsoft is de grootste softwareontwikkelaar van Apple.

De bekendmaking komt op een moment dat Apple behoorlijk in de problemen zit. Het bedrijf heeft al geruime tijd financiële zorgen, terwijl het bestuur maar nauwelijks in staat lijkt voor een duidelijke ommekeer te zorgen.

Amerikaanse analisten toonden zich in hun eerste reactie positief, maar voegden daar onmiddellijk aan toe dat op langere termijn pas zal blijken of dit team bij machte is Apple weer recht overeind te zetten.

Enthousiast

Op de effectenbeurs van New York waren beleggers enthousiast over het nieuws. In de eerste uren van de handel steeg het aandeel Apple bij een forse omzet met 7,25 dollar naar 27 dollar.

De belangrijkste man binnen het Apple-bestuur is momenteel ongetwijfeld Steve Jobs, de Apple-oprichter die nu als adviseur optreedt en de waarschijnlijke opvolger is van de vorige maand vertrokken topman Gil Amelio. Ook Larry Ellison, die aan het hoofd staat van het softwarebedrijf Oracle, wordt een belangrijke pion. Hij heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van zogenoemde netcomputers, die softwareprogramma’s niet allemaal zelf hebben, maar ze van Internet kunnen halen. Hij geldt als een goede vriend van Gates.

Verder krijgt Jerry York een bestuursfunctie. Hij is oud-financieel directeur van IBM. Nieuw is ook Bill Campell, die nu aan het hoofd staat van Intuit, het bedrijf dat vooral actief is in financiële softwareprogramma’s.

Edgar Woolard, bestuursvoorzitter van het chemieconcern Dupont, en Gareth Chang, plaatsvervangend president-directeur van het defensiebedrijf Hughes Electronics, behouden hun huidige bestuursfuncties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Microsoft steekt 315 miljoen in Apple

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken