Bekijk het origineel

Een Braziliaanse boot vol Bijbels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een Braziliaanse boot vol Bijbels

Bijbelschip in Amazonegebied biedt ook medische en sociale hulp

5 minuten leestijd

BELEM - Dl de Braziliaanse i havenplaafs Belém is de medi; sche bijbelboot “Luz na Amazo *nia HF’ (Licht op de Amazone i m) oCBdeel in gebruik genomen. iDeze boot van het BijilgenootI schap van Brazilië zal medische !en sociale hulp gaan biedenaan bewoners van het uitgestrekte j Amazonegebied in Brazilië. lMaar ook Bybels en pastorale hulp zyn beschikbaar.

De “Luz na Amazonia III” zal een ‘van de twee boten zijn die de Amazone en zijn 1100 zijrivieren gaan bevaren. De medische bijbelboten zullen enkele Wmalen per jaar een trip maken op de Amazone en dan telkens aanleggen bij kleine dorpen om de bewoners hulp te bieden. In het Amazonegebied van de t wee naburige staten Para (met hoofd;stad Belém) en Amazonas (hoofdstad ‘Manaus) leven ca. 1,4 miljoen gezinnen.

Tot nu toe kon de “Luz na Amazonia II” op de vijf a zes trips die zij maakte per jaar gemiddeld 7000 mensen op de boot helpen, In het gebied waarin de boot actief was woonden 700.000 gezinnen; slechts 1 procent van hen werd dus via de boot bereikt.

Eenvoudige operaties

De medische bijbelboten zijn de enige in hun soort; de bewoners van het Amazonegebied kunnen verder alleen medische hulp krijgen wanneer zij urenlang in hun kano naar een grotere plaats reizen. De meeste ziekten in het Amazonegebied zijn een gevolg van ondervoeding en gebrek aan elementaire hygiëne. Voorbeelden daarvan zijn maag- en darmziekten, bloedarmoede, huidziekten en malaria. Aan boord vinden eenvoudige operaties plaats; patiënten kunnen ook meereizen voor opname in een ziekenhuis in Belém. Ook worden medicijnen, voeding, kleding, schoeisel en Bijbeltjes of bijbelboekjes voor beginnende lezers uitgedeeld.

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft bijna de helft van de bouwkosten van de boot betaald. De ruim 350.000 gulden voor de bijbelboot was in Nederland bijeengebracht dankzij een geldwervingscampagne onder christelijke scholen en de circa 23.000 leden tellende Bijbel per Maand-club van het NBG. De campagne vond plaats in 1994-1995. Eenzelfde bedrag kwam van het Canadees Bijbelgenootschap. Het Braziliaans Bijbelgenootschap zag kans om het resterende bedrag te financieren.

China

In toenemende mate is het Braziliaans Bijbelgenootschap in staat in zijn eigen behoeften te voorzien. Ontving het in 1995 nog 1 miljoen dollar steun van de Wereldbond van Bijbelgenootschappen (UBS), in 1996 kon het voor het eerst zelf 140.000 dollar bijdragen aan het wereldwijde werk van de UBS. En dit jaar hoopt het 150.000 dollar te kunnen overmaken.

„Symbolische bedragen”, zegt de algemeen secretaris van het bijbelgenootschap, de presbyteriaanse predikant Luiz Antonio Giraldi, die al veertig jaar aan het bijbelgenootschap verbonden is. Hij gaat meer accent leggen op de fondsenwerving van het Braziliaans Bijbelgenootschap en verwacht in de toekomst zo’n 4 of 5 miljoen dollar binnen te krijgen aan giften. In de afgelopen acht maanden -het boekjaar loopt van november tot november- kwam er al zo’n 800.000 US dollar binnen aan giften.

Maar voor het overgrote deel ligt de verklaring voor het op eigen benen kunnen staan van het Braziliaans Bijbelgenootschap in de nieuwe bijbeldrukkerij, die twintig kilometer ten zuiden van Sao Paulo, in Tamboré, is opgezet. Ook het hoofdkantoor van het BBG is daar sinds het begin van dit jaar gevestigd.

Reina Valera

De grote drukkerij moet in de toekomst 6 miljoen Bijbels per jaar gaan drukken. In 1996 waren dat er al 2,25 miljoen. En in 1997 moeten er 3,2 miljoen Bijbels gedrukt worden, ruim 250.000 per maand. Niet alleen in de landstaal Portugees, maar ook in het Spaans, de bekende Reina-Valeravertaling. Want tal van bijbelgenootschappen in Spaanstalige landen in Zuid- en Midden-Amerika ontdekken dat de bijbeldrukkerij van het BBG goed werk aflevert en dat ze sneller kan leveren dan de gebruikelijke drukkers in Korea, omdat het transport drie maanden minder vergt.

Orders kwamen al uit Argentinië, Bolivia, Chili, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay en Peru. „De bijbelproductie in ons land is groter dan die in de Verenigde Staten”, zegt algemeen secretaris Giraldi. „Je kunt haar vergelijken met die in China”. Circa vijf jaar geleden had het Braziliaans Bijbelgenootschap nog niet eens een miljoen Bijbels nodig voor zijn werk.

De bijbelverkoop in Brazilië stijgt enorm. In de acht maanden van het boekjaar dat het BBG hanteert zijn al 27 procent meer Bijbels verkocht dan vorig jaar, namelijk 2,2 miljoen complete Bijbels. Ooic het aantal Nieuwe Testamenten steeg met 15 procent tot 60,000. Eveneens steeg de verkoop van het aantal bijbelbrochures, “portions” geheten, met 22 procent tot 1,1 miljoen.

De algemeen secretaris van het bijbelgenootschap verklaart deze toename uit de groei van het aantal christenen in Brazilië. Ds. Luiz Antonio Giraldi: „Van de 160 miljoen inwoners die ons land heeft, zijn er 20 miljoen protestant of evangelisch. Vier miljoen van hen behoren tot de gevestigde kerken, zoals presbyterianen en methodisten, zestien miljoen behoren tot de evangelicale kerken en groeperingen. Met name deze laatste groeien explosief. Per jaar komen er 6 procent protestanten of evangelischen bij, dus zo’n 1,2 miljoen. Al deze mensen kopen of krijgen een eigen Bijbel. Dat is één deel van de verklaring. Maar de levensduur van een Bijbel van een protestants of evangelisch gemeentelid is door het intensieve gebruik slechts twee of drie jaar. Er zijn immers per week enkele bijeenkomsten waar de Bijbel mee naar toe wordt genomen. Vervanging van versleten Bijbels is een andere factor die de groei in verkoopcijfers verklaart”.

TBS

Het Braziliaans Bijbelgenootschap is overigens niet de enige bijbeldrukker in het land. Er zijn in totaal dertien protestantse of rooms-katholieke bijbelgenootschappen, bijbelverspreidingsorganisaties of bijbeluitgevers actief, onder wie de Gideons (Juerp) en de Trinitarian Bible Society (Sociedade Biblica Trinitariana). Maar 45 procent van de totale bijbelproductie in Brazilië komt voor rekening van het Braziliaans Bijbelgenootschap, en van de bijbelproductie door protestantse bijbelorganisaties verzorgt het driekwart,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Een Braziliaanse boot vol Bijbels

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken