Bekijk het origineel

Boer en begeleider in één

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boer en begeleider in één

Nieuw project voor verstandelijk gehandicapten

3 minuten leestijd

LEXMOND - De straat vegen, de varkens verzorgen en de tuin doen. Het werk op een boerderij ligt voor het oprapen. Ook verstandelijk gehandicapten kunnen een handje helpen, denken Trudi en Reyer van Woudenbergh uit Lexmond. De snelheid waarmee de gehandicapten werken is van ondergeschikt belang. „Ze mogen gerust drie uur doen over het voeren van de varkens. Ik kan me dat niet veroorloven".

Trudi en Reyer van Woudenbergh hopen dat hun plannen snel ten uitvoer komen. Vier verstandelijk gehandicapten kunnen dan op de boerderij in Lexmond werkervaring opdoen. „We zoeken mensen die we iets kunnen aanleren. Er is hier altijd wel iets wat ze leuk vinden. We hebben varkens, kippen, geiten, poezen, konijnen, kalkoenen, schapen en een hond. Als ze niet van dieren houden, werken ze in de groentetuin of halen ze het onkruid tussen de sierplanten vandaan. We leggen ze de eerste keren uit wat ze er wel en wat ze er niet moeten uittrekken", zegt Trudi.

„Het is niet de bedoeUng dat mensen hier jaren blijven. Het is een doorstroomproject. Als iemand het dieren verzorgen onder de Icnie heeft, kan hij op een kinderboerderij gaan helpen. Een ander houdt meer van tuinieren. Waarom zou hij dan niet bij een tuinder kunnen werken?"

Reyer en Trudi peilen geregeld bij anderen of die mogelijkheden zien om iemand met een verstandelijke handicap aan te nemen, die’ er bijvoorbeeld voor zorgt dat het buiten netjes blijft. Een boer reageerde: „Het is nu vaak een rommeltje rond het huis. Voor dat werk kan ik geen dure kracht aannemen. Tegen een passende beloning zou ik een deelnemer van juUie aantrekken".

Autobranche

Het proefproject van een jaar vaart onder de vlag van de stichting Philadelphia Voorzieningen regio DordrechtGorinchem. Trudi werkt voor 60 procent bij een gezinsvervangend tehuis van deze organisatie. Reyer heeft een baan in de autobranche. Werken met mensen ziet hij als een uitdaging.

Oorspronkelijk lag het in de bedoe Ung van de familie Van Woudenbergh een volwaardig boerenbedrijf op te zetten. Door de steeds strengere overheidsmaatregelen werd dit steeds minder aantrekkelijk.

Voor de periode van een jaar krijgt Reyer in ieder geval twee dagen per week zijn werk rond huis. Het echtpaar hoopt dat het project een vervolg krijgt. zodat Reyer volledig in dienst mag komen van Philadelphia. Hij is in eerste instantie degene die de vier chënten begeleidt. „Ik bewaak het proces", zegt Trudi lachend. „Alles gebeurt zo normaal mogelijk. Het is logisch dat iemand die op een boerderij werkt, begeleiding krijgt van een boer". Wanneer de gehandicapten voor het eerst naar Lexmond komen, hangt af van het aantal aanmeldingen. Tot nu prijkt op de deelnemerslijst slechts één naam. „We zoeken gewoon verder. We kunnen nu nog niet zeggen dat er geen animo is. Daarvoor is de termijn te kort. We rekenen erop dat we 1 januari kunnen beginnen". Mocht het echter bij deze ene aanmelding blijven, dan wordt bezien of het project wel doorgang vindt.

Basis

Trudi verwacht dat sommige gehandicapten in zo’n Ideine werkomgeving beter aarden dan op een groot dagverblijf met een aantal groepen. „Mensen hebben hier minder om op te reageren. Ze komen steeds dezelfde gezichten tegen. Het heeft iets van een veilige en beschermde omgeving. Wij willen het project starten vanuit een positief christelijke houding. Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers per definitie christelijk moeten zijn. Wij staan open voor iedereen. Onze normen en waarden zijn vanuit de Bijbel gevormd. Dat is ook de basis voor de begeiding".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Boer en begeleider in één

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken