Bekijk het origineel

Rovers opereren als militairen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rovers opereren als militairen

Zuid-Afrikaanse bende in verband gebracht met ANC

2 minuten leestijd

PRETORIA (ANP) - Een roversbende die in de afgelopen tijd een serie spectaculaire overvallen op de Zuid-Afrikaanse snelwegen uitvoerde, wordt in verband gebracht met een voormalig commando van Umkhonto weSizwe, de vroegere militaire arm van het ANC.

Een officier van het speciale onderzoeksteam van de politie verwees in een gesprek met het dagblad The Star naar een cel van Umkhonto weSizwe die tijdens de jaren van de apartheid in het noordwesten opereerde.

Over de uitlatingen van de politieman is zoveel beroering ontstaan dat de voorlichter van de afdeling speciale operaties in Pretoria gisteren de informatie wilde bevestigen noch ontken nen. Wel gaf hij toe dat een mogelijk verband tussen de roversbende en de voormalige gewapende arm van het ANC op dit moment deel uitmaakt van het onderzoek.

De geruchten dat de meeste bendeleden een paramilitaire opleiding hebben gehad, worden gevoed door de semimilitaire stijl waarin de overvallen worden uitgevoerd, inmiddels het handelsmerk van de bende. Vorige week pleegden ze een van hun spectaculairste overvallen op een snelweg bij Bronkhorstspruit. Ongeveer vijftien zwaarbewapende mannen legden een hinderlaag voor een geldtransport dat van Pretoria op weg was naar Mpumalanga. Ze gooiden een zware ijzeren ketting met scherpe pinnen over de snelweg waardoor een van de twee transpbrtauto’s en een begeleidende auto tot stilstand kwamen. De twee veiligheidsbeambten in de volgauto werden met schoten in het hoofd om het leven gebracht, terwijl de transportauto werd leeggeroofd. Daarna maakte de bende zich in vier auto’s met een buit van 17 miljoen rand (7,6 miljoen gulden) uit de voeten.

Arrestaties

Op 12 maart van dit jaar vond een soortgelijke overval plaats op de snelweg bij Bloemfontein, waarbij de rovers 6 miljoen rand buitmaakten. Eind april verliep een overval op de NI bij Pietersburg iets minder vlekkeloos. Twee overvallers werden gearresteerd en één doodgeschoten, maar de rest van de bende wist toch nog met 4,6 miljoen rand te vluchten. Op 21 mei maakten ze 10 miljoen rand buit bij een overval op een geldtransport op de snelweg NI2.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Rovers opereren als militairen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken