Bekijk het origineel

Surinamers in de Bijlmer gebelgd over arrestatiebevel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Surinamers in de Bijlmer gebelgd over arrestatiebevel

,Actie Nederlandse regering is gebrek aan respect”

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Afro-Surinaamse Nederianders in Amsterdam Zuidoost zijn gebelgd over de actie van de Nederiandse roering tegen Desi Bouterse. Tijdens een discussiebijeenkomst over het arrestatiebevel t n Bouterse, gisteren in cultureel centrum Kwakoe, voerden emoties en frustratie de boventoon. De zaal toonde een grote actieberddhdd.

Lid van de Amsterdamse afdeling van de NDP -de partij van Bouterse-, gematigd buurtbewoner, of D66-aanhanger, over één ding waren de ongeveer 150 deelnemers het eens: Het verzoek van de Nederlandse regering om een internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse uit te vaardigen is een teken van gebrek aan respect voor de Surinaamse bevolking.

„Het is het zoveelste bewijs dat de Nederlandse regering Suriname weer in de greep van het kolonialisme probeert te krijgen”, aldus initiatiefnemer Joesoe Maatrijk van de Progressieve Minderheden Partij (PMP). Als bevriend land dat om een internationaal aanhoudingsbevel vraagt, had Nederland het ministerie van justitie in Suriname bewijsmateriaal moeten geven, vindt hij.

Weggehoond

Een vrouw vertelde over de goede dingen die Bouterse heeft gedaan: „Tijdens de regering-Arron werd de kinderbijslag stopgezet”. Bouterse zorgde ervoor dat drie jaar achterstallige kinderbijslag in één keer werd uitbetaald. Een andere vrouw legt uit dat Bouterse de rechtspositie van vrouwen in Suriname verbeterde. „Als een man nu van zijn vrouw af wil, moet hij het huis uit, niet zij”.

Van de 70.000 inwoners van stadsdeel Amsterdam Zuidoost is 27 procent van Surinaamse origine. Een groot deel daarvan is Afro-Surinaams en deze groep heeft sinds oud-premier Jopie Pengel, de vroegere voorzitter van de Nationale Partij Suriname, geen held meer gehad. Nu geniet Desi Bouterse die status, ondanks de afschuw van de decembermoorden, aldus G. Bakboord van de Stichting Kwakoe.

De opmerking dat Interpol alleen een internationaal aanhoudingsbevel uitvaardigt als er gegronde redenen voor verdenking zijn, wordt unaniem weggehoond met een verwijzing naar de IRTaffaire. „Is tegen de verantwoordelijken voor de doorvoer van die drugs een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd?”

Harde kern

A. Tjon van Actie Comité Handen af van Suriname en uitgesproken „boutist” kondigt een grote demonstratie aan op 9 september in Den Haag. Als de Nederlandse regering het verzoek van de Surinaamse regering niet inwilligt en het aanhoudingsbevel niet intrekt, en Bouterse wordt uitgeleverd, breekt er volgens hem muiterij los onder de harde kern van NDP-aanhangers in Nederland. „Dan krijg je een soort ETA of IRA op Nederlands grondgebied en dat zou ik janmier vinden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Surinamers in de Bijlmer gebelgd over arrestatiebevel

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken