Bekijk het origineel

Marloes: „Je kent elkaar door en door’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marloes: „Je kent elkaar door en door’

Veertienjarige Vlielandse gaat na de zomervakantie „op de wal” naar school

3 minuten leestijd

VLIELAND - Veel mensen kennen het van de vakantie, maar Marloes Kuijper woont er Vlieland. Deze maand viert het enige dorp op het eiland zijn 400-jarige bestaan. Na de vakantie zal de 14-jarige Marloes er niet meer dagelijks te vinden zijn. Haar nieuwe school staat in Harlingen, bijna twee uur varen van huis. Alleen zaterdag en zondag zal ze nog op ‘haar’ eiland zijn.

In het gemeentehuis van het dorpje Oost-Vlieland staan ongeveer 1100 inwoners genoteerd. Marloes is op het eiland geboren en vindt het „wel leuk” om er te wonen. „Ik ben eraan gewend. Ik weet niet hoe ik het zou vinden als ik van de wal zou komen". TotIe zomer ging ze naar de mavo op het eiland. Die telde 38 leerlingen. „ Je kent elkaar door en daar. Ik zat bijna in een privé-klas".

Op dit moment werkt ze ‘s ochtends bij de bakker en viert ze ‘s middags vakantie. Vanaf volgende week ziet het leven van Marloes er anders uit. Dan gaat ze naar de derde klas vwo, op een scholengemeenschap in Harhngen met 1200 leerlingen. „Ik heb er best zin in, maar de eerste kennismaking is wel een beetje eng", zegt Marloes. Op de mavo volgde ze een aangepast lesprogramma om de overstap naar het vwo te kunnen maken.

Speciale klas

De Vlielandse vertelt dat ze in een speciale klas met Terschellingers komt. Bij het rooster houdt de school er rekening mee dat ze maandagochtend van het eiland moeten komen en vrijdagmiddag op tijd met de boot mee terug kunnen. Door de week verblijft Marloes dan op een kostadres aan de wal, evenals haar zus. „We zitten niet op hetzelfde adres. Maar we gaan vaak naar elkaar toe, denk ik".

Een nadeel van Vlieland vindt ze dat er weinig winkels zijn. Tot nu toe kwam ze gemiddeld eens in de zes weken op het vasteland. „Je hebt dan het idee dat je even weg bent. Ik ging dan meteen cadeautjes kopen. Als je dat hier doet, ziet iedereen meteen waar je het gekocht hebt". Als een ander voordeel van de grote stad noemt ze dat daar meer verenigingen en clubs zijn. Vlieland is daarvoor te klein.

40jaar

Marloes heeft niet het gevoel dat ze op een vakantie-eiland woont. „Helexnaal niet. ‘s Zomers merk je dat pas, als er een heleboel mensen komen. Dat is de vakantie. Ik vind dat heerlijk. Dan kun je wat kletsen met jongelui op het strand. Heel gezellig. In de winter zie je maar af en toe iemand lopen".

Eind augustus is het drie maanden feest op Vlieland, omdat het dorp 400 jaar bestaat. De bewoners gaan dan onder meer met elkaar eten, aan een grote tafel in de Dorpsstraat. Of ze later ook op het eiland wil wonen, weet Marloes nog niet. „Het is wel b’ekend dat 30 procent hier blijft. Ik heb er voor mezelf geen idee van".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Marloes: „Je kent elkaar door en door’

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken