Bekijk het origineel

Shell krijgt geen olie van Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Shell krijgt geen olie van Irak

2 minuten leestijd

ROTTERDAM/ROME (ANP/AFP) - De levering van 30.000 vaten ruwe ollie, die Irak aan Shell zou verrichten, gaat niet door. Dat heeft het Nederiands-Britse energieconcem onlangs te horen gekren. Waarom het contract niet wordt nageleefd meldde Bagdad niet

„We gaan de zaak eerst eens rustig bekijken”, aldus een woordvoerder van Shell gisteren, die verder niet op de zaak wilde vooruitlopen. Gezien de hoeveelheid heeft het niet nakomen van het contract voor de multinational geen grote gevolgen.

Het ministerie voor oliezaken in Irak heeft Nederland, Groot-Brittannië en Japan uitgesloten van de leverantie van ruwe olie. Waarom juist deze drie landen zijn uitgekozen, heeft Bagdad niet bekendgemaakt, zo meldde de Italiaanse publieke omroep RAI zaterdag.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag was gisteravond door Bagdad nog niet op de hoogte gebracht. Een woordvoerder onderstreepte dat beide regeringen weinig contact onderhouden, omdat de twee landen hun ambassades bij elkaar hebben gesloten.

De Verenigde Naties hebben Irak vrijdag toestenmiing gegeven om in de tweede helft van 1997 opnieuw voor bijna 2 miljard dollar (ruim vier miljard gulden) olie uit te voeren in ruil voor voedsel en medicijnen. Dat gebeurt in het kader van het „olie voor voedselakkoord” van eind vorig jaar. Het aangekochte voedsel en de medicijnen moeten ten goede komen aan „kwetsbare” groepen in de Iraakse bevolking, zoals kinderen, zieken en bejaarden.

Begin dit jaar sloot Irak met bedrijven 51 contracten voor de leverantie van olie. Bagdad verkocht daarbij onder meer aan de Amerikaanse ondernemingen Mobil, Texaco en Chevron.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Shell krijgt geen olie van Irak

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken