Bekijk het origineel

Ross krijgt Israël en Palestijnen aan tafel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ross krijgt Israël en Palestijnen aan tafel

Direaeur geheime dienst Sjabak spreekt Arafat

4 minuten leestijd

JERUZALEM/RAMALLAH (DPA/RTR/AFP) - De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross, die het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven tracht in te blazen, is erin geslaagd Israël en de Palestijnen weer aan tafel te krijgen. Voor het eerst sinds de zelfmoordaanslagen op de markt in Jeruzalem sprak de Palestijnse president Jasser Arafat met Israëlische regeringsfunctionarissen.

Maar Israël vindt dat het overleg geen enkele verbetering heeft gebracht in de crisis in het Midden-Oosten omdat de Palestijnse president Arafat blijft weigeren op te treden tegen het terrorisme.

Onderhandelaar Jitschak Molho en directeur Ami Ayalon van de Israëlische geheime dienst Sjabak maakten deel uit van de delegatie die onder leiding van Ross in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever met Arafat sprak. Volgens Palestijnse zegslieden zijn er bij het overieg ook politieke punten aan de orde geweest, maar vormden veiligheidsvraagstukken de hoofdmoot.

De Israëlische geheime dienst zou Arafat hebben geïnformeerd over terroristische cellen in de gebieden die onder de Palestijnse Autoriteit vallen. In Palestijnse kringen werd vanochtend vroeg de verwachting uitgesproken dat de ontmoeting in Ramallah uitmondt in verdere onderhandelingen.

Het was de tweede ontmoeting van Ross met de Palestijnse president gisteren. De Amerikaanse bemiddelaar sprak ook tweemaal met de Israëlische premier Netanjahoe. Ross toonde zich tevreden over de gesprekken, maar hij verwacht dat het nog wel even gaat duren voordat er weer schot zit in het vredesproces.

Terrorisme

Ross kwam zaterdag in Israël aan. Kort voor zijn komst hadden zowel Is raël als de Palestijnen hun standpunten nog eens keihard neergezet. Netanjahoe onderstreepte dat de Amerikaanse diplomaat absolute prioriteit moest toekennen aan de wens van Israël dat de Palestijnse Autoriteit eindelijk echt werk gaat maken van de bestrijding van terrorisme.

Arafat op zijn beurt liet weten er mordicus tegen te zijn dat de missie van Ross zich tot het onderwerp veiligheidskwestiës zou beperken. Er zou zeker ook over beëindiging van de afgrendeling van de Palestijnse gebieden en van de uitbreiding van joodse nederzettingen gesproken moeten worden. Maar later ging hij toch akkoord met hervatting van het overleg over samenwerking van de veiligheidsdiensten op hoog niveau, zij het onder de voorwaarde dat er Amerikanen bij zouden zitten.

Dat de bestrijding van het terrorisme door de Palestijnen tijdens Ross’ bezoek grote aandacht zou krijgen, was al duidelijk voordat de gezant in het Midden-Oosten arriveerde. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Albright, zei kort voor Ross’ vertrek dat Washington van Arafat meer inspanningen verwacht op het gebied van terrorismebestrijding. Ross’ missie moet de weg vrijmaken voor een bezoek van Albright aan het Midden-Oosten. Voorwaarde is dat er voortgang wordt gemaakt bij de besprekingen, zo kondigde Albright eind vorige week aan.

Israëlische media meldden zondag dat uit het onderzoek naar de aanslag van 30 juli op de markt in Jeruzalem is gebleken dat de twee daders van de Westelijke Jordaanoever kwamen. Premier Netanjahoe zei dat het onderzoek nog niet is afgerond, maar dat hij er zeker van is dat de daders de steun hadden van een organisatie uit de Palestijnse gebieden. De Palestijnse president Arafat herhaalde ook bij de ontmoeting in de nacht van zondag op maandag dat er geen enkele aanwij zing is dat de aanslag is voorbereid in het gebied dat onder de Palestijnse Autoriteit valt.

Ondanks de hervatting van het overleg tussen Israël en de Palestijnen gaat het Israëlische leger door met het arresteren van vermeende Palestijnse verzetsstrijders. Maandagochtend pakten soldaten negen Palestijnen op. De aanhoudingen hebben indirect te maken met de zelfmoordaanslag in Jeruzalem. In totaal zijn er de laatste weken bijna 250 Palestijnen opgepakt.

Afgewezen

De Palestijnse regering heeft een aanbod van de Europese Unie afgewezen voor hulp in. de strijd tegen het terrorisme. „We hebben geen hulp nodig”, aldus de woordvoerder van Arafat in een reactie op het aanbod dat EU-gezant Miguel Moratinos vanochtend in een gesprek met Arafat deed.

De Palestijnen zijn van mening dat de EU beter aan Israël kan vragen de autonomieakkoorden te respecteren. „Wij voldoen aan onze verplichtingen uit de akkoorden. Het zijn de anderen die erop gewezen moeten worden dat zij dat ook moeten doen”.

Ross lichtte de Israëlische minister van buitenlandse zaken Levy in over zijn activiteiten tot dusver. Volgens de Israëlische radio is Ross zich ervan bewust dat de Israëlische regering bang is dat de Palestijnen het bij woorden laten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ross krijgt Israël en Palestijnen aan tafel

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken