Bekijk het origineel

Thailand krijgt ruim 33 mld. aan steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thailand krijgt ruim 33 mld. aan steun

IMF komt steunpakket met donors overeen

3 minuten leestijd

TOKIO (KRF/RTR/AFP/DPA/ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vandaag in Tokio met een aantal donorlanden een omvangrijk steunpakket voor Thailand afgerond. De omvang bedraagt 16 miljard Amerikaanse dollar (ƒ33,4 miljard), waarvan het IMF 4 miljard dollar (ƒ8,4 miljard) voor zijn rekening neemt. Japan heeft een even grote som toegezegd.

Het betreft de grootste reddingsoperatie voor één enkel land op de hulp aan Mexi co na. Het Mi dden-Ameri kaanse land kreeg twee j aar geleden bijna 40 miljard dollar toen de koersval van de peso enorme financiële problemen veroorzaakte.

Op de bijeenkomst in Toki o fourneerden Hongkong, Singapore, Maleisië en Australië elk 1 miljard dollar. Indonesië en Zui d-Korea verstrekten elk 500 miljoen dollar. De plaatsvervangend IMF-di rect eur Shigemitsu Sugisaki zei dat na afloop van de vergadering, waaraan ook de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) deelnamen.

China overweegt „ eveneens een bijdrage te leveren. De Volksrepubliek is gevraagd 3 miljard beschikbaar te stellen. De Verenigde Staten, destijds bij Mexico de grote geldschieters, lieten dit keer weten geen geld te verstrekken anders dan door hun bijdrage via het IMF.

De regionale landen leveren beduidend meer dan het bedrag van 1 miljard dat aanvankelijk was verwacht. Daarentegen is de bijdrage van Japan lager uit gevallen dan de som van 7 miljard dollar waarop Thailand had gehoopt. De toegezegde middelen worden vooral gebruikt om de voorraad vreemde valutas aan te vullen.

Het pakket is nodig om Thailands achteruitglijdende economie weer recht overeind te krijgen. Het land raakte vorige maand in een financiële crisis verzeild na een forse waardedaling van de baht. Vorige week kwam Thailand met het I MF tot een akkoord over de voorwaarden voor omvangrijke leningen van het in Washington gevestigde instituut.

Lichtzinnig

De regering in Bangkok heeft onder meer beloofd de btw op te trekken van 7 naar 10 procent en ruim veertig financiële instellingen te sluiten. Zij waren door hun lichtzinnige kredietverstrekking in moeilijkheden gekomen, wat als één van de oorzaken van de waardeling van de baht wordt gezien.

De totale buitenlandse schuld van Thailand bedraag 89 miljard dollar, aldus de Thaise minister van Financiën, Thaong Bidaya. Daarvan staat 16 miljard dollar op naam van de overheid. De verplichtingen van de particuliere sector belopen 73 miljard dollar, waarvan de helft kortlopend is. De grootste schuldeisers zijn Japanse banken. Die hebben bij elkaar ongeveer 50 procent van de totale buitenlandse schuld van Thailand te goed.

De Thaise bewindsman heeft morgen een ontmoeting met de vertegenwoordigers van Japanse banken. Hij zal ze verzoeken eveneens een bijdrage te leveren door uitstaande leningen later te vorderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Thailand krijgt ruim 33 mld. aan steun

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken