Bekijk het origineel

„In september Avord ik vrolijker”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„In september Avord ik vrolijker”

Telefoniste, kaashandelaar en sokkenverkoopster beleven rustige zomer

4 minuten leestijd

APELDOORN - Zij die ‘s zomers zworen: ijsveiiars, fiisdraiMabrikanten, airco-handelaren. Het zijn mensen die in deze tropische dagen vaak overuren draaien. Daartïnover is er een groep Nederianders die het nu juist stuldcen rustiger heeft op het vrerit. „ september word ik weer vndijk”, ladit een l(aa;diandelaar uit Lebstad.

Na één rinkel neemt een van de telefonistes van Philips’ hoofdvestiging de hoorn van de haak. De dames in Eindhoven hebben het niet druk. Op normale dagen komen er zo’n 3500 telefoontjes binnen bij Philips Electronics, nu blijft de teller bij 1000 steken.

Rustige tijd dus. „Een verademing, onze telefonistes zijn er blij mee, na een druk jaar. Er is wat meer tijd voor een sigaretje”, zegt Genie van der Waarden, chef van het telefonistenteam. Ze is „ook weer blij” als het werk weer op gang komt en er op drukke uren negen van de in totaal twaalf telefonistes paraat zijn. „Na de vakantietijd is het veel makkelijker om onze achterban te raadplegen”.

Verbouw

Zoals gewoonlijk stokt ’ s zomers de bezoekersstroom naar concert- en.congresgebouw De Doelen in Rotterdam. Van de ruim 2000 concerten, congressen en vergaderingen die jaarlijks in De Doelen plaatsvinden, wordt het leeuwendeel gepland in de periode van september tot mei. In de zomermaanden passeren „slechts enkele tientallen” evenementen de revue, meldt persvoorlichter T. van Langen.

Wie denkt dat bij De Doelen de mussen van het dak vallen vanwege de extreme warmte, zit ernaast. Momenteel wordt het concert- en congresgebouw grondig verbouwd. „Deze rustige maanden zijn bij uitstek geschikt voor verbouw en onderhoud. In het concerten vergaderseizoen zijn de zalen vaak van ’ s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in gebruik”. Ook is er deze zomermaanden tijd om bedrijfsplannen op te stellen en abonnementenbestanden op te frissen, zegt Van Langen.

Lege leesboekenkast

In de Amersfoortse bibliotheek is het in deze tijd van het jaar „uiteraard rusti ger”, zegt bibliothecaresse H. Dassel. „Maar het bezoekersaantal is niet indrukwekkend lager”. De bibliotheek laat dit jaar de openingstijden ongewijzigd, ook bij tropische temperaturen. Het zijn met name studenten die momenteel de ‘bieb’ links laten hggen. „Die zie je in het winterseizoen weer terug, voor scripties en uittreksels”. Veel bezoekers van de bibliotheek speuren in de zomermaanden naar lectuur voor de vakantie. „De mensen le nen gauw nog even stapels boeken voordat ze weggaan. We hebben dan ook lege leesboekenkasten staan”.

Voor zakenhotel Des Indes (76 kamers) in Den Haag is augustus de slappe maand. De bezetting is dan gehalveerd. De juHmaand gaat nog. „Dan plannen zakenmensen vaak nog een vergadering vlak voor de vakantie”, zegt woordvoerder Hanneke IJsselstijn.

Humeur

Kaashandelaar Martin van der Slikke uit Lelystad kan in zijn portemonnee goed merken dat het zomer is. „ Jammer ï genoeg haal ik in deze tijd van het jaar zeker 30 procent minder omzet. De; klanten trekken in juli en augustus weg. En dat wordt bij lange na niet gecom-1 penseerd door de inkopen van toeristendie hier op de twee campings zitten of; de haven aandoen”.

„In september word ik weer vrolij-i ker”, lacht Van der Slikke. Dan: „Ach.i je moet zorgen dat de slappe tijd niet op je humeur slaat. Ik kan nu een planning maken voor de kerstperiode en ga in deze tijd van het jaar zelf ook op vakantie”.

Een taxibedrijf in Zoetermeer heeft deze weken zo’n tien van de vijftien auto’s in de running. „Dat vind ik niet erg. Het is druk zat, sommige chauffeurs zijn met vakantie”, meldt een mevrouw. „Ik wou dat de zaak drie weken dicht kon. Maar dat gaat niet. Het taxivervoer rammelt wel door. Ziekenfondsritjes: nierspbelingen, bestralingen. Er zijn minder zakenmensen, maar meer dagjesmensen. En als u het niet erg vindt, ga ik door, want u houdt de taxilijn bezet”.

Je kunt het op je klompen aanvoelen: Bij een sokken- en kousenwinkel zal het deze dagen niet storm lopen. Een Apeldoomse winkelbediende: „Een paar sokken is typisch een winterartikel. Ik had het liever iets drukker gezien”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„In september Avord ik vrolijker”

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken