Bekijk het origineel

Opnieuw blokkeert rechtbank Duitse spellinghervorming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opnieuw blokkeert rechtbank Duitse spellinghervorming

2 minuten leestijd

GELSENKIRCHEN (DPA/ANP) - De hervorming van de Duitse spelling is nu voorlopig ook van de baan in Noordrijnland-Westfalen, de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat, die met bijna 18 miljoen mensen de meeste inwoners telt

De administratieve rechtbank in Gelsenkirchen bepaalde gistermiddag dat op ontoelaatbare wijze in de rechten van de ouders wordt ingegrepen, als de nieuwe spelling al op de basisscholen wordt onderwezen voordat zij in het dagelijkse leven wordt toegepast.

Eerder hadden rechters in de deelsta ten Nedersaksen en Hessen de spellinghervorming (voorlopig) geblokkeerd. In Thiiiingen en Rijnland-Palts daarentegen hebben administratieve rechtbanken de omstreden spellinghervorming toegestaan. Bondskanselier Helmut Kohl heeft in een tv-interview blijk gegeven van zijn onvrede over het getouwtrek om de spellinghervorming en de elkaar tegensprekende rechterlijke beslissingen. Hij vindt het „ondraaglijk” dat de burger er elke dag iets anders over leest in de kranten. Kohl wil dat knopen worden doorgehakt op een top van de federale regering in Bonn met de premiers en ministers van onderwijs van de zestien deelstaten. In tegenstelling tot de rechtbanken in Hannover en Wiesbaden wilden de rechters in Gelsenkirchen zich niet uitspreken over de vraag of de hervorming grondwettelijk in orde is. Het hof acht het vervroegen van de invoerdatum principieel in strijd met het recht van ouders kinderen op te voeden volgens maatschappelijk aanvaardbare normen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Opnieuw blokkeert rechtbank Duitse spellinghervorming

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken