Bekijk het origineel

Rust keert weer in hoofdstad Tadzjikistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rust keert weer in hoofdstad Tadzjikistan

Regering: Groot deel rebellen ontwapend

3 minuten leestijd

DUSJANBE (AP) - Eenheden van de Tadzjiekse president Emomali Rachmonov hebben gisteren de orde in de hoofdstad Dusjanbe hersteld, nadat zich daar in het weekeinde gevechten hadden vooiedaan tussen troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en eenheden van een ander ministerie waaronder de douane ressorteert Het mimsterie van buitenlandse zaken meldde dat de regering het gehele land opnieuw onder controle heeft en dat de meeste manschappen die aan de strijd meededen, zijn ontwapend.

De regering zei de gebieden rond de hoofdstad te beheersen, uitgezonderd de regio Koergan-Tjoebe, het bolwerk van de opstandige kolonel Machmud Chudoberdijev. Rachmonov zei dat er extra troepen naar het gebied zijn gestuurd om de eenheden te versterken die daar tegenover de elitetroepen van Chudoberdijev staan.

Een bevelhebber van een presidentiële eenheid op 50 kilometer ten westen van Dusjanbe, Gafura Mirzojev, zei dat zijn manschappen zondag en gisteren twee tanks en twee pantserwagens hebben vernietigd. Hij noemde het zijn taak te voorkomen dat opstandige troepen naar de hoofdstad oprukken.

Nieuwe twijfels

De jongste gevechtsronde brak zater dag 10 kilometer ten noorden van het stadscentrum uit tussen een eenheid van het ministerie van binnenlandse zaken onder leiding van kolonel Suchrob Kasimov en volgelingen van de afvallige Jakub Salimov, voorzitter van het nationale douane.

De partijen strijdden tegen elkaar in en buiten Dusjanbe met tanks en zware artillerie. Chudoberdijev, die Salimov steunt, viel regeringstroepen ten zuiden van de hoofdstad aan. De gevechten riepen nieuwe twijfels op over het gezag van Rachmonov, die in juni een vredesakkoord sloot met oppositiegroepen dat een einde moest maken aan vijf jaar burgeroorlog. In tegenstelling tot de eerdere gevechtsronden, toen sprake was van strijd tussen de regering en opstandelingen, was dit keer evenwel ook sprake van gevechten waarbij eenheden van verschillende ministeries tegenover elkaar kwamen te staan.

Zondag meldde Chudoberdijev dat bij de gevechten vier militairen van de presidentiële garde waren gesneuveld en 24 gewonden waren gevallen. De Russische NTV-televisie maakte melding van zeventig doden en gewonden.

In Dusjanbe waren de meeste winkels gisteren weer open en reed het openbaar vervoer normaal. Grote aantallen politiemensen patrouilleerden in stadsparken en bewaakten belangrijke regeringsgebouwen. Op verschillende plaatsen in de stad hield de politie bij wegversperringen controles.

Criminele groepen

Rachmonov wijt de gevechten aan corruptie en de georganiseerde misdaad. „Degenen die met vechten zijn begonnen hebben nauwe banden met de economische maffia, de narcoticamaffia en de onderwereld”. Hij maande het leger „niet onder de invloed te raken van de criminele groepen”. In Tadzjikistan leek de toestand enigszins tot bedaren te zijn gekomen toen de door Moskou gesteunde regering-Rachmonov in juni een vredesakkoord sloot met verschillende groepen van de islamitisch fundamentahstische oppositie. Het akkoord betekende het formele einde van een burgeroorlog die kort na de onafhankelijkheidswording van Tadzjikistan na het uiteenvallen van de Sowjet-Unie in 1991 was uitgebroken.

Rusland heeft ongeveer 25.000 militairen in Tadzjikistan, maar is niet yan plan het voortouw te nemen bij het oplossen van het jongste conflict. „De ervaring in Tadzjikistan leert dat overhaaste stappen de toestand alleen maar erger kunnen maken en ernstige compUcaties kunnen veroorzaken”, zei woordvoerder Valeri Nesteruchin van het Russische ministerie van buitenlandse zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rust keert weer in hoofdstad Tadzjikistan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken