Bekijk het origineel

Nederland weigert vrijgeleide Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland weigert vrijgeleide Bouterse

„Terugtrekken ambassadeur is steekspel”

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De grqte politieke partijen in Nederland piekeren er niet over om de Surinaamse verdachte van cocaïnehandel Desi Bouterse een vrijgeleide naar Nederland te geven. Ook het openbaar ministerie in Den Haag spreekt minzaam van een „interessant verlangen”, dat „strafvorderlijk nogal merkwaardig” is.

De hoofdpersoon in kwestie, Bouterse, toverde gisteravond als voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) tijdens een partijbijeenkomst een nieuw konijn uit de hoge hoed. Hij wil naar Nederland komen om vijftien getuigen te spreken, maar alleen onder de voorvraarde dat „meneer Docters van Leeuwen of iemand anders mij een visum en vrijgeleide kan geven”.

Woordvoerders van de regeringspartijen PvdA, VVD en D66 wezen er vanmorgen op dat zij, mocht er onverhoopt een officieel verzoek daaromtrent van Surinaamse regeringszijde komen, minister Sorgdrager van justitie zullen adviseren om Bouterse geen vrijgeleide te geven.

Ook de grootste oppositiepartij, het CDA, is deze mening toegedaan. Volgens woordvoerder Hillen is er geen sprake van dat de Nederlandse Justitie iemand die op de internationale op sporingslijst staat een vrijgeleide geeft. Het CDA-kameriid wil er trouwens alles aan doen om te voorkomen dat de even populaire als beruchte Surinamer hier „een show” gaat opvoeren.

Merkwaardig

D66 spreekt van een „merkwaardig voorstel”, waarvan de uitvoering „onmogelijk lijkt”. „Bouterses verzoek om een vrijgeleide is een andere manier om te zeggen: Nederland trek het opsporingsbevel in”, zo typeert de VVD de „merkwaardige” eis. Ook de PvdA is die mening toegedaan, al ziet zij als enige fractie de zonnige kant. „Het is de eerste keer dat Bouterse aangeeft zich in Nederland te willen verweren. Dat betekent toch dat er schot in de zaak zit”.

De Surinaamse regering riep gisteren haar ambassadeur in Nederland terug voor spoedoverieg in Paramaribo. Azimullah vertrekt donderdag om te praten over de jongste perikelen rond adviseur van staat Bouterse. Het terugroepen van Azimullah heeft mogelijk te maken met het uitblijven van een reactie van minister Van Mierlo van buitenlandse zaken op een officieel verzoek van de regering-Wijdenbosch. Die vroeg vrijdag het arrestatiebevel van Interpol in te trekken.

Politiek Den Haag tilt hier niet al te zwaar aan. Het ministerie van buitenlandse zaken verwacht geen consequenties voor de positie van de Nederlandse ambassadeur in Suriname. De grote kamerfracties spreken van een normale gang van zaken in het diplomatiek steekspel.

Beheerste reactie

„Jammer, maar vanuit Suriname gezien een beheerste reactie. Het had erger kunnen zijn: Suriname had ook de Nederlandse ambassadeur naar huis kunnen sturen”, zei het D66-kamerlid mevrouw G. Roethof vanmorgen. Ook volgens de PvdA’er G. J. van Oven wijst de jongste stap niet op een diepgaand diplomatiek conflict. Wel vindt de PvdA „dat de Surinaamse regering zich te veel over de kwestie opwindt en zich te veel vereenzelvigt met de persoon Bouterse”. Het CDA-kamerlid Hillen betreurt de stap van Suriname om zijn ambassadeur in Nederland terug te roepen voor spoedoverleg. Volgens hem wordt de zaak zo te veel „in het politieke getrokken. Ik hoop dat deze stap van Suriname alleen is bedoeld om wat stoom van de ketel te halen”.

Superadvocaat

Alleen de VVD-fractie ziet beren op de weg. Het kameriid F. Weisglas vreest dat het arrestatiebevel consequenties kan krijgen voor de praktische samenwerking tussen Nederland en Suriname. Weisglas sluit niet uit dat de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo straks wordt uitgewezen, want volgens de VVD’er gedraagt de Surinaamse regering zich verdacht opvallend als „superadvocaat van Bouterse”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nederland weigert vrijgeleide Bouterse

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken