Bekijk het origineel

Strijd van de hugenoten niet sterk beschreven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Strijd van de hugenoten niet sterk beschreven

2 minuten leestijd

“Een familie uit Chisseau” is een r oman over de strijd tussen de hugenoten en de katholieken in Frankri j k in de periode 15561572. Jehan, afkomstig uit een dorpj e bij Tours, bekeert zich tot het protestantisme. Als hugenoot doet hij mee aan de beeldenstorm en diverse godsdienstoorlogen.

De personen rond Jehan zijn verdeeld over het nieuwe geloof. Zo blijft zijn vader Gaspard een verdraagzaam, maar overtuigd katholiek. Zijn jeugdvriendinnetje Margueritte bekeert zich na een zondig leven wel tot het protestantisme.

Het boek wil een beeld geven van de toenmalige verdeeldheid tussen de katholieken en de protestanten in Frankrijk en het bloedvergieten dat daaruit voortkwam. De schrijver voert een aantal historische personen teü tonele, onder wie Willem van Oranje.

De opgenomen literatuurlijst en de verantwoording die Sizoo achter in zijn boek geeft, wekken de indruk dat de roman historisch betrouwbare informatie verschaft. Sizoo is niet over één nacht ijs gegaan.

Door de vele perspectiefwisselingen en het grote aantal personages is de verhaallijn helaas niet eenvoudig te volgen. Het is jammer dat de hoofdpersonen niet echt mensen van vlees en bloed worden voor de lezer. Zo wordt de bekering van Jehan niet echt van binnenuit beschreven en zijn zijn motieven niet altijd even duidelijk.

De schrijver becommentarieert zijn hoofdpersonen meer dan dat hij hun gedrag beschrijft en ze op die wijze ‘tot leven wekt’ . Het boek meldt bijvoorbeeld diverse malen ’ dat meestermetselaar Gaspard een nauwgezet man is. Het verhaal zou aan kracht hebben gewonnen als de lezer zelf die conclusie kon trekken.

N.a.v. “Een familie uit Chisseau” door dr. J. Sizoo; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 7975 5; 304 blz.; ƒ39,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Strijd van de hugenoten niet sterk beschreven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken