Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Discovery

CAPE CANAVERAL (DPA/RTR/) - Het Amerikaanse ruimteveer Discovery heeft gisteren een serie manoeuvres gemaakt om de eerder in de ruimte gezette Duitse satelliet Crista-Spas in het kielzog van het ruimtevliegtuig te houden, op een afstand van 40 tot 100 kilometer erachter. Crista-Spas moet negen dagen zelfstandig vliegen. Discovery draait rondjes op 296 km hoogte en haalt het platform zaterdag weer binnen. Op de Duitse sonde voor atmosfeer- en zonneonderzoek staat onder andere ook de Solcon gemonteerd, een radiometer van het Belgische weerinstituut KMI, die klimaatswijzigingen op de aarde onderzoekt.

Ozonalarm

PARIJS (AFP) - In Parijs, Lyon, Lille en Straatsburg is gisteren ozonalarm gegeven. Kinderen, asthmatic! en mensen met ademhalingsproblemen moeten zich dan van elke fysieke inspanning en sport onthouden. De waarden in de vier Franse steden overschreden de Europese drempelwaarde van 180 mg/m3, waarbij de bevolking moet worden gewaarschuwd. Ozon vormt zich in de atmosfeer wanneer de uitlaatgassen van auto’s door hitte en windstilte niet snel kunnen vervluchtigen. Metingen in Parijs leverden gisteren waarden tot 220 mg/m3 op in vier stations. Automobilisten werd gevraagd hun voertuig zo weinig mogelijk te gebruiken.

Drinkwater

WASHINGTON (AFP) - Landbouwgif verziekt het drinkwater in zeker 245 plaatsen in vooral het Midden-Westen van de Verenigde Staten. In deze plaatsen wonen in totaal 4,3 miljoen mensen. Dit blijkt uit een gisteren verschenen onderzoek van de milieugroepering Environmental Working Group. De studie is gebaseerd op gegevens van autoriteiten voor de volksgezondheid en die van het Amerikaanse Federale Bureau voor Bescherming van het Milieu (EPA). Met. name de kankerverwekkende stoffen atrazine en simazine komen in veel hogere concentraties dan is toegestaan in het water voor.

Referendum

KOPENHAGEN (RTR) - De bevolking van Denemarken kan zich niet voor maart 1998 uitspreken over de amendementen op het Verdrag van Amsterdam, waarover de leiders van de Europese Unie het in juni eens werden. Minister van buitenlandse zaken Niels Helveg zei gisteren dat daartoe is besloten om voldoende tijd te hebben voor een debat. „Wij zijn pas begonnen met onze discussie en het referendum zal op zijn vroegst over zeven maanden worden gehouden”. Naar verwachting zal het Deense Hooggerechtshof zich eveneens rond maart uitspreken over de rechtsgeldigheid van het Deense lidmaatschap van de Europese Unie.

Toscane

ROME (ANP) - Italiaanse politici zijn in de bres gesprongen voor het beroemde Toscaanse landschap. Met een soort copyright willen zij voorkomen dat de regio nog langer dient als achtergrond in reclames voor panty’s of toiletpapier. De groep kwam met een voorstel voor een auteursrechtelijke bescherming, waarbij niet-Toscaanse merken het natuurlijke landschap niet meer mogen gebruiken in reclamecampagnes. „We proberen simpelweg te voorkomen dit Toscane in ordinaire advertenties wordt misbruikt”, zegt de Toscaanse toppohticus Vannino Chiti, een van de initiatiefnemers, in de New York Times.

Priebke

ROME (AP) - Een Italiaanse militaire rechtbank heeft opnieuw een verzoek van de SS-kapitein Erich Priebke van de hand gewezen om zijn veroordeling tot vijf jaar wegens oorlogsmisdaden om te zetten in huisanest in een klooster. De 84jarige Priebke is vorige maand veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de moord in 1944 op 335 Italiaanse burgers. De raadsman van Priebke zei dat zijn cliënt voorlopig in het franciscanerklooster buiten Rome mag blijven. De uiteindelijke beslissing zal later deze maand genomen worden.

Overstromingen

CHANDIGARH (AP) - In het noorden van India hebben zware overstromingen en aardverschuivingen aan zeker 140 mensen het leven gekost. Dat hebben functionarissen en de Indiase media gisteren bekendgemaakt. De watersnood is het gevolg van overvloedige regenval. De stortbuien begonnen maandag in de deelstaat Himachal Pradesh en deden de rivieren Sutlej en Andhara buiten hun oevers treden.- Daardoor kwamen twaalf dorpen onder water te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken